Великобритания ще подкрепи Полша, ако реши да предостави изтребители на Украйна. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от ААП.

Той обаче предупреди, че това решение може да има преки последици за Полша.

Бих подкрепил поляците какъвто и избор да направят, посочи той пред "Скай нюз" и уточни, че Обединеното кралство не може да предложи на украинците самолети, които биха могли да използват.

Ще защитим Полша, ще им помогнем с всичко, от което имат нужда, увери Уолъс.

САЩ няма да разубеждават Полша да изпрати изтребители на Украйна

САЩ няма да разубеждават Полша да изпрати изтребители на Украйна

Това било суверенно решение на Варшава

"Полша ще разбере, че изборът, който прави, не само ще помогне директно на Украйна, което е нещо добро, но също така може да я постави на пряка огнева линия от страни като Русия или Беларус", предупреди той.

Великобритания предостави на Украйна отбранителни оръжия, както и друга военна и хуманитарна помощ.

Уолъс съобщи, че в сряда пред парламента ще обяви каква по-нататъшна помощ ще предостави Великобритания, както и какви мерки британското правителство би призовало другите страни да предприемат.

МиГ-ове на Полша да летят в Украйна в замяна на F-16 от САЩ?

МиГ-ове на Полша да летят в Украйна в замяна на F-16 от САЩ?

Украинските пилоти са обучени да управляват такива самолети

По-рано днес говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че САЩ нито пречат, нито блокират или разубеждават Полша да изпрати изтребители от съветско време на Украйна. 

Във видеоразговор с американски законодатели през уикенда украинският президент Володимир Зеленски отправи "отчаяна" молба към Съединените щати да помогнат на Киев да получи повече бойни самолети за борба с руските сили и да запази контрола над въздушното си пространство.

САЩ са склонни да подкрепят искането, съгласно което Полша ще изпрати изтребители от съветско време на Украйна и в замяна ще получи изтребители F-16 от Съединените щати.

Путин заплаши при блокиране на небето над Украйна

Путин заплаши при блокиране на небето над Украйна

Той заяви още, че целите му в Украйна са да защити рускоговорящите общности