Всяка страна, която се опита да наложи забранена за полети зона над Украйна, ще се счита от Москва като участничка в конфликта. Това заяви руският президент Владимир Путин, съобщи independent.

"Москва ще разглежда "всяко движение в тази посока" като интервенция, която "ще представлява заплаха за нашите военнослужещи", каза той по време на среща с жените пилоти днес. Срещата е по повод 8 март.

"Аерофлот" спира всички полети извън Русия от 8 март

"Аерофлот" спира всички полети извън Русия от 8 март

Това съобщи авиокомпанията

Той заяви още, че целите му в Украйна са да защити рускоговорящите общности чрез "демилитаризация и денацификация" на страната, така че тя да стане неутрална.

Припомняме, че неведнъж властите в Украйна и лично президентът Владимир Зеленски поискаха от западните държави и НАТО, в частност да установят контрол над въздушното пространство на Украйна, за да се попречи на руснаците да обстрелват населени места. Вчера Столтенберг заяви, че това би било намеса на НАТО и само би ескалирано конфликта.

Операцията в Украйна върви по план, по график, всичко е планирано от руския генерален щаб, заяви Владимир Путин. Според руския президент задачата на руската армия в Украйна е била да унищожи военната й инфраструктура и тази част от операцията, според него, е "фактически завършена".

Той също така увери, че не се планира младите наборници и тези, които са призовани за военно обучение от резерва, да участват в бойни действия в Украйна.

Други опорни точки на Путин, откроени от ВВС:

За въвеждането на военно положение в Русия: "Военното положение се въвежда в страната в съответствие със закона с указ на президента и трябва да бъде потвърдено с решение на Съвета на федерацията в случай на външна агресия, включително в конкретни райони на бойни действия. Но ние нямаме такава ситуация и се надявам, че няма и да имаме.

За антируските санкции: "Това е начин на борба, подобен на обявяване на война. "Русия ще развие вътрешните въздушни превози и ще построи собствени самолети в условията на западни санкции."

За "бендеровците": "За съжаление тези бандити и неонацисти не щадят хората. Те дори застрелват собствените си военнослужещи, които не искат да оказват въоръжена съпротива. Ние също имаме такива факти. Тези националисти, бендеровци, застрелват своите войници. Почти във всяка по-голяма или по-малка част има по няколко десетки такива националисти и те действат по толкова брутален начин.