Отношенията с Русия вече са драстично променени, но дипломацията продължава да се използва.

Случващото се в Украйна е ужасно и това е и причината страните от НАТО да приемат най-големите санкции до този момент. Въпреки това трябва да се предотврати ескалация, поради което НАТО няма да се намеси, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

За да се създаде "зона, забранена за полети", както иска Украйна, НАТО ще трябва да се намеси със собствени самолети, а това трябва да се предотврати, казва Столтенберг, цитиран от Der Standard.

В този опасен момент никоя страна не бива да бъде сама.

НАТО не търси конфликт с Русия, но е готов за него

НАТО не търси конфликт с Русия, но е готов за него

Алиансът ще брани всеки сантиметър от територията си, уверява Блинкън

Столтенберг смята, че Путин напълно е подценил украинските сили. НАТО е обучило хиляди украински войници, които сега са на фронтовата линия.

Във всеки случай НАТО е по-силно и по-обединено от всякога, казва Столтенберг и добавя, че Финландия и Швеция вече участват по-активно в решенията на НАТО.

Той съобщи и че Русия използва касетъчни бомби, както и други видове оръжия, които биха били в нарушение на международното право.

Припомняме, преди дни украинският президент Володимир Зеленски поиска помощ от Германия за затваряне на небето над Украйна, за да бъде прекратен обстрелът на цивилни от Русия.

Според него подобна мярка не означава въвличане на страните от НАТО във войната.

Германската опозиция очаква намеса на НАТО в Украйна при още атаки срещу АЕЦ

Германската опозиция очаква намеса на НАТО в Украйна при още атаки срещу АЕЦ

Тогава ще сме пряко застрашени от ефектите на тази война, предупреждава Мерц

Впоследствие обаче британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че не е склонен да изпрати Великобритания на война и да предизвика конфликт в цяла Европа с евентуалното затваряне на небето над Украйна.

Според него една забранена за полети зона на НАТО в цяла Европа може бързо да ескалира до всеобхватен конфликт.

Уолъс заяви, че ако има зона, забранена за полети, руснаците няма да "играят по правилата" и вероятно ще свалят самолети на НАТО, въвличайки във война цяла Европа, включително Великобритания.

От своя страна премиерът на Литва Ингрида Симоните предупреди, че всякакви призиви към НАТО да наложи забранена за полети зона над Украйна биха били безотговорни и могат да вкарат военния алианс в пряк конфликт с Русия.

Литва против "безотговорните призиви" към НАТО да затвори небето над Украйна

Литва против "безотговорните призиви" към НАТО да затвори небето над Украйна

Това можело да вкара Алианса в пряк конликт с Русия