Всякакви призиви към НАТО да наложи забранена за полети зона над Украйна биха били безотговорни и могат да вкарат военния алианс в пряк конфликт с Русия. За това предупреди премиерът на Литва Ингрида Симоните, съобщава "Ройтерс".

Смятам, че всяко насърчаване на НАТО да се намеси във военния конфликт в момента е безотговорно, подчерта тя на пресконференция във Вилнюс.

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски поиска помощ от Германия за затваряне на небето над Украйна, за да бъде прекратен обстрелът на цивилни от Русия.

Според него подобна мярка не означава въвличане на страните от НАТО във войната.

Зеленски: Затварянето на небето над Украйна не означава въвличане на НАТО във войната

Зеленски: Затварянето на небето над Украйна не означава въвличане на НАТО във войната

Мярката би помогнала на Украйна…

Впоследствие обаче британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че не е склонен да изпрати Великобритания на война и да предизвика конфликт в цяла Европа с евентуалното затваряне на небето над Украйна.

Според него една забранена за полети зона на НАТО в цяла Европа може бързо да ескалира до всеобхватен конфликт.

Уолъс заяви, че ако има зона, забранена за полети, руснаците няма да "играят по правилата" и вероятно ще свалят самолети на НАТО, въвличайки във война цяла Европа, включително Великобритания.

Зеленски иска помощ от Германия за затваряне на небето над Украйна

Зеленски иска помощ от Германия за затваряне на небето над Украйна

За да бъде прекратен руският обстрел

По негови думи руснаците ще отвърнат на удара, ако НАТО свали руски самолети, което също ще доведе до "война в цяла Европа".

Европейският съюз вече затвори въздушното си пространство за всички руски самолети и забрани на своите компании да доставят граждански самолети и резервни части на Русия.

Като ответна мярка Русия забрани полетите на авиокомпании от 36 държави.