Намеса на НАТО в Украйна може да стане възможна, ако Русия извършва атаки срещу атомни електроцентрали. Това заяви лидерът на германската консервативна опозиция Фридрих Мерц , цитиран от ДПА.

Може да възникне ситуация, при която НАТО трябва да вземе решение за спиране на Путин, предупреди лидерът на блока между Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз. Той обаче поясни, че засега подобна намеса е само хипотетична.

Мерц посочи, че ако бъдат атакувани атомни електроцентрали, "ако дори бъде ударен атомен реактор, тогава ще сме пряко застрашени от ефектите на тази война" и в този случай НАТО ще трябва да реши дали това представлява нападение срещу територията на Алианса.

Той допуска, че Европейският съюз и НАТО вече обмислят подобен сценарий.

Зеленски обвини Русия в "ядрен тероризъм", припомни Чернобил

Зеленски обвини Русия в "ядрен тероризъм", припомни Чернобил

Водят се тежки сражения

Нападенията и начинът, по който се води тази война, придобиват форма, която ни кара да се замислим за това, подчерта Мерц.

По-рано днес Украйна съобщи, че руските военни сили са превзели Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа - след като я нападнаха в ранните часове днес и подпалиха учебно-тренировъчен корпус в съседство.

Международната агенция за атомна енергия съобщи, че е в контакт с украинските власти след съобщенията за обстрел на Запорожката АЕЦ.

Говорител на централата също се обърна към социалните медии с молба руските сили "да спрат огъня с тежки оръжия".

Украйна публикува видео със стрелба около АЕЦ

Украйна публикува видео със стрелба около АЕЦ

Безпокойство в МААЕ от съобщенията за пожар

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в ядрен тероризъм и припомни опустошителната авария в Чернобил.

Британският вицепремиер Доминик Рааб пък заяви, че е много трудно да се повярва, че руската атака срещу Запорожката атомна електроцентрала не е била умишлена.

Русия обаче твърди, че нападението е било извършено от украинска диверсионна група в опит да извърши чудовищна провокация.