САЩ нито пречат, нито блокират или разубеждават Полша да изпрати изтребители от съветско време на Украйна. Това заяви говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от Пи Би Ес.

Работим с Полша по този въпрос и се консултираме по този повод с останалите наши съюзници от НАТО, посочи тя и подчерта, че това е суверенно решение, което ще трябва да вземе Варшава.

Ние съвсем не възразяваме срещу това Полша да предаде на Украйна самолети, категорична бе Саки. Тя обаче посочи, че в това отношение има редица трудни практически въпроси относно доставката на тази техника в Украйна - откъде ще излетят самолетите, къде ще се приземят и ако самолетите излетят от авиобаза в Полша, която е и авиобаза на НАТО, дали това ще е обстоятелство, създаващо заплаха.

МиГ-ове на Полша да летят в Украйна в замяна на F-16 от САЩ?

МиГ-ове на Полша да летят в Украйна в замяна на F-16 от САЩ?

Украинските пилоти са обучени да управляват такива самолети

"Полша е суверенна страна, те взимат своите собствени решения. Нещата не са толкова лесни, като да можеш просто да преместиш самолетите", изтъкна Саки.

Във видеоразговор с американски законодатели през уикенда украинският президент Володимир Зеленски отправи "отчаяна" молба към Съединените щати да помогнат на Киев да получи повече бойни самолети за борба с руските сили и да запази контрола над въздушното си пространство.

САЩ са склонни да подкрепят искането, съгласно което Полша ще изпрати изтребители от съветско време на Украйна и в замяна ще получи изтребители F-16 от Съединените щати.

Зеленски: Затварянето на небето над Украйна не означава въвличане на НАТО във войната

Зеленски: Затварянето на небето над Украйна не означава въвличане на НАТО във войната

Мярката би помогнала на Украйна…