Камарата на лордовете в британския парламент гласува поправки в законопроекта за Брекзит, внесен от премиера Борис Джонсън, приет по-рано от Камарата на общините. Така документът се връща за разглеждане в долната камара, предадоха информационните агенции.

Заради поправките законопроектът няма автоматично да придобие сила на закон, както би станало ако при гласуването на 20 януари беше подкрепен от горната камара, и окончателното му приемане се забавя.

Поправките, предложени от Камарата на лордовете, засягат положението на чужденците с гражданство от страни в ЕС след Брекзит. Според корекциите, гражданите на държави от общността, които вече живеят в Обединеното кралство, автоматично ще получават документ за пребиваване.

Граждани на ЕС искат физическа карта като доказателство за легалния им престой на Острова

Граждани на ЕС искат физическа карта като доказателство за легалния им престой на Острова

Изследване е установило, че 90% от гражданите в Обединеното кралство предпочитат карта пред цифрово доказателство

Законопроектът, внесен от Джонсън, предвижда те да получават само дигитално потвърждение за своя статут без физически носител - според Камарата на лордовете това би могло да доведе до дискриминация.

Агенция Reuters отбелязва, че лордовете нямат правомощия да отменят документа, а нанесените от тях поправки може да бъдат отхвърлени в Камарата на общините.

Великобритания иска Африка за търговски партньор след Брекзит

Великобритания иска Африка за търговски партньор след Брекзит

25 африкански страни се очаква да постигнат икономически ръст от поне 5% тази година