Британският премиер Борис Джонсън обяви Великобритания като идеален бизнес партньор за Африка, докато Великобритания се подготвя за сделките си със света след "Брекзит", съобщава АП.

Но Великобритания е изправена пред трудни предизвикателства, тъй като се стреми да се утвърди на континент с няколко от най-бързо развиващите се икономики в света и чието население от 1,2 милиарда ще се удвои до 2050 г.

Доста по-малко от 54 държавни или правителствени ръководители на Африка присъстват на първата среща на високо равнище за инвестиции Великобритания-Африка, отколкото десетките, присъствали на първата среща на върха Русия-Африка миналата година или на събиранията, които Китай редовно провежда.

Администрацията за международна търговия на Великобритания коментира, че двупосочната търговия с Африка през годината, приключваща през второто тримесечие на 2019 г., е била 46 милиарда долара. Междувременно двустранната търговия на Африка с Китай, най-добрият търговски партньор на континента е 208 милиарда долара през 2019 г.

Джонсън обясни на присъстващите, че конференцията "е доста закъсняла." Той признава, че британските служители и компании трябва да работят, за да убедят африканските нации да правят бизнес с Великобритания.

"Нямаме божествено право на този бизнес. Това е конкурентен свят. Може да имате ухажори"- особено Китай и Русия.

Великобритания съобщава, че 16 африкански лидери присъстват на срещата на върха в понеделник в Лондон, включително лидерите на Нигерия, Конго, Кения, Египет, Гана и Руанда.

Русия гледа към Африка - най-богатият регион на ресурси, метали и въглеводороди

Русия гледа към Африка - най-богатият регион на ресурси, метали и въглеводороди

Континентът е слабо геоложки проучен, но Русия е готова

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 31 януари, а Джонсън заяви, че Великобритания ще се превърне в "глобална Великобритания на свободна търговия след Брекзит".

Той обеща, че имиграционната система след Брекзит ще "постави хората пред паспортите", признавайки общото неудовлетворение в Африка.

Докато други световни сили, включително държавите от Персийския залив и Индия, увеличават дипломатическото си и икономическо присъствие в Африка, някои наблюдатели се чудеха на интереса на Великобритания.

Когато Тереза ​​Мей посети Кения през 2018 г., дори президентът на Кения Ухуру Кенията отбеляза, че това е първото посещение в икономическия център на Източна Африка от британски премиер за повече от 30 години.

Освен мудността на първите две икономики, Южна Африка и Нигерия, Африка показва икономически възход, тъй като наскоро откритата зона за свободна търговия в Африка набира скорост.

Миналата година икономическият растеж се забави във всички географски райони, с изключение на Африка, съобщи ООН миналата седмица в годишното Световно икономическо положение и перспективи 2020.

Според ООН ръстът на БВП в Африка се очаква да достигне 3,2% през 2020 г. и 3,5% през 2021 г.

А 25 африкански страни се очаква да постигнат икономически ръст от поне 5% тази година.

Много страни изостават и пропиляват последния си шанс за силен растеж на БВП

Много страни изостават и пропиляват последния си шанс за силен растеж на БВП

Следващото десетилетие демографските реалности ще застигнат Китай и Запада и светът ще се нуждае от чудо на производителността, за да компенсира ефектите