Ръководителят на руската федерална агенция за природни ресурси "Роснедр" Евгений Киселев коментира пред ТАСС срещата на върха Русия-Африка, историята и перспективите за реализиране на съвместни проекти на африканския континент и обмена на природни ресурси.

По думите му, "Русия не планира да сътрудничи, тя си сътрудничи с Африка отдавна. Наследи сътрудничеството от времето на СССР, може би дори от времето на Руската империя. Ето защо, когато говорим за сътрудничество, трябва да имаме предвид, че например сътрудничеството ни с Етиопия, започна преди 100 години".

Той допълва, че първите колекции от семена, най-старите зърнени семена, са събрани по време на експедиция, която е преди 120 години. Така че сътрудничеството с Африка има далечни корени.

Що се отнася до съвременното сътрудничество, след спадането на обема и мащаба на съвместни проекти и помощ, почти едностранчиво, те започнаха да се развиват бързо за първи път от 20 години. Динамиката е впечатляваща, но имайте предвид, че това е ефект с нисък старт, обяснява той.

Това не означава, че са постигнали блестящи резултати. Русия все още е на 12-та позиция в списъка на износителите за Етиопия.

Путин опитва да е арбитър в Африка, оценява срещата Русия-Африка като историческа

Путин опитва да е арбитър в Африка, оценява срещата Русия-Африка като историческа

Африка е "един от важните стълбове на многополюсния свят"

На срещата на върха много пъти е повторено, че Африка е най-богатият регион по отношение на ресурси, метали и въглеводороди.

Киселев обяснява, че всяка европейска държава има свой контрагент на африканския континент и спомага за развитието на тези страни в областта на геологията и минното дело.

Той допълва, че "имаме такива проекти, реализирани от компании. Ние не вземаме тази зона под патронажа на държавата или Държавната геоложка служба. Имаме компетенции на частни компании, имаме компетенциите на Росгеология, които са достатъчни за реализиране на всеки голям проект. Основният компонент е извеждането му до етапа на успешно внедряване и справедливо използване на инвестиционните резултати".

"Това е основният проблем, не само наш, но и на американците, и на европейците, а за африканците този въпрос също е много важен. Що се отнася до предмета на интерес, те са много различни. Вероятно най-известното е участието на "Норникел" в платинени проекти, някои от нашите компании се занимават с проучване и производство на хромити и бокситни суровини. "Алроса" е почти абсолютно доминираща на пазара за проучване и производство на диаманти".

Африканският съюз разтревожен от вулгарния език на Доналд Тръмп

Африканският съюз разтревожен от вулгарния език на Доналд Тръмп

Африканските правителства са изпаднали в неловка ситуация

"Лукойл" има много сериозни проекти за проучване и добив на нефт тук, докато "Роснефт" и "Газпром" имат газови и петролни проекти", допълва той.

Много компании диверсифицират участието си в световната минна и нефтена и газова промишленост, като разполагат съоръжения и инвестиции по целия свят.

Според Киселев, "Африка не се различава от европейска Русия, от Северна и Южна Америка или Австралия".

"Африка се отличава изключително по социално-икономически условия. Но тази тема на разговор е безкрайна и грешна. Защото социално-икономическите условия са еднакви за страните от Южна Америка, Азия и Африка", допълва той.

"Геоложките и минните условия за добив са идентични за Северна Америка, Русия и Африка. Африка е специфична в това - това е континент, който отдавна е недостъпен за високотехнологичните компании. Разбира се, центрове с висока компетентност са създадени в Южна Африка за добив на платина или злато", коментира ръководителят на "Роснедр".

Не подценявайте Африка

Не подценявайте Африка

САЩ и Западна Европа е време да се притеснят

По думите му, "в Родезия е добивано огромно количество хромит. Миннодобивният сектор в тези страни беше силно развит. Либия вероятно е известна с разработването на нефт. Бокситите са изследвани в Гвинея по време на Съветския съюз. И ние имаме най-големия производствен център там".

Но в същото време Африканският континент, както и азиатският континент, са слабо проучени по отношение на геологията. Следователно потенциалът за откриване на нови находища е много голям.

Киселев обяснява, че "Русия е голяма страна, 17,5 милиона квадратни км. Разбира се, това не е африканският континент, не си спомням неговата площ, според мен, около 28 или 30 милиона квадратни км, огромна площ с така наречените площадки, които имат свои специфики по отношение на видовете находища".

Според него, "потенциалът на Русия и африканския континент по отношение на инвестициите е приблизително равен. Защото, за разлика от Африка, имаме едно предимство - имаме силно развито общество. Установихме правилата на играта. Никой няма да дойде с пистолет и да каже: "И тук бих искал да имам дял, нека променим правилата."

"Да не говорим за рентабилност, защото всяко поле е абсолютно уникално по отношение на рентабилността. Когато говорите за рентабилност, работите с дузина фактори, които влияят. Това е съдържанието на полезни компоненти и минералите, в които се съдържат тези компоненти, и условията за добив, които съпътстват добива на минерали. И хората, които си довел там. И законите, които съществуват в тази страна. И инфраструктурата, в която работите. Това са десетки и десетки фактори. Следователно няма постулат, че Африка е абсолютно печелившо находище", допълва той.

ЕС да се противопостави на Китай в Африка, призоваха евролидери

ЕС да се противопостави на Китай в Африка, призоваха евролидери

Не трябва да оставяме африканския континент на Китай

"Когато съветваме африканските си колеги, винаги цитираме практиката си като пример. Ние нарастваме всяка година с много приличен темп, с 10-15% както по отношение на парите, така и по броя на лицензите, както и по броя на компаниите, които влизат в Русия, и в броя на откритите полета", коментира Киселев.

Той допълва, че не налага това "на колегите си в Алжир, Мозамбик, Етиопия, Гана или Буркина Фасо. Това е тяхното право. Споделяме опит. Ние не задържаме компаниите си, казваме: "Отидете в Африка". Цялата информация, която получаваме от нашите колеги от ОНД, от Африка, ние незабавно я предоставяме на вниманието на нашия пазар, нашите компании и предлагаме: "Моля, можете да работите там."

Ръководителят на "Роснедр" обяснява, че "нашите компании предпочитат да работят в руска юрисдикция. Някои отиват в Африка, отиват в Азия, отиват в Австралия и ние се опитваме да им помогнем, защото това включва международен опит. Те идват и казват: "Знаеш ли, там е по-добре подредено. И там се появява такъв тип находища и те използват такава и такава технология." Това е добре за нас. Не се заключваме в чекмедже. Имаме огромен прозорец с възможности".

Да работиш само в Русия би било голяма глупост, коментира той.

Британската армия иска противодействие на руското влияние в Африка

Британската армия иска противодействие на руското влияние в Африка

Изпращане на военна помощ на континента за по-голяма ориентираност към Запада

Инфраструктурата на африканският континент за "е най-проблемната част, върху която са обвързани плановете на компаниите в развиваща се Африка. Пристанищната инфраструктура, железопътната инфраструктура, пътните мрежи, наличието или липсата на енергия са основните инвестиционни фактори в Африка".

"Нещо повече, напоследък гигантските проекти и гигантските находища играят огромна роля в добива на минерални ресурси. Те осигуряват 80-85% от добива на видове минерални суровини. Но те винаги се основават на ефекта на големи числа. Голяма енергия, добри пътища, добра пристанищна инфраструктура, добър квалифициран персонал - това са основните проблеми на Африка", смята Киселев.

Има втора вълна на интерес към африкански проекти от руски компании. "Идват компании. Ние имаме свои собствени интереси, а компаниите имат свои интереси. Никой не се интересува от загуба на позиция номер 1, 2, 3 или 10, 20 в света. Следователно, нашите компании с удоволствие ще отидат по бреговете или ще отидат в континрнталната част на Африка, ще търсят газ, нефт и минерални ресурси. Правят го сега".

"Едно от най-големите споразумения беше подписано от "Роснефт", което планира да проучи и добив на газ в Мозамбик в консорциум със западни компании. "Лукойл" работи на шелфа в Гана".

"Същото се случва и с нашите минни компании. Русия за целия си мащаб - не се срамуваме да го признаем - не можем да си осигурим абсолютно всички минерални ресурси. Има абсолютно нормални конкурентни предимства в различни страни и континенти. Африка е разбира се лидер и доминираща в бокситовите, манганови находища, хромитите".

"Винаги сме готови да влизаме в проекти, насочени към решаване на социално-икономическите проблеми на страната ни", коментира ръководителят на руската федерална агенция за природни ресурси.

Умират ли Западът и либералният световен ред?

Умират ли Западът и либералният световен ред?

На Форума в Родос говорят за диалог, но вече никой не знае какво следва и какво да очаква от международните отношения