Европейският съюз трябва да засили икономическите връзки с африканските държави и да настигне Китай на континента, обявиха европейски лидери на конференция за технологични инвестиции между ЕС и Африканския съюз във Виена, информира ДПА.

Европа е длъжник на Африка, смята Борисов

Европа е длъжник на Африка, смята Борисов

Въпреки че България не е била колонизатор, като член на ЕС трябва да е съпричастна

"Не трябва да оставяме африканския континент на Китай", призова канцлерът на Австрия Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

По думите му Общността отпуска повече от половината помощ за глобално развитие, но изостава по инвестиции на свободните пазари в развиващите се държави.

Според европейската статистика блокът е третият най-голям търговски партньор на Африка, като се нарежда зад Китай и Япония.

Запитан дали ЕС е открил бизнес възможностите в Африка прекалено късно, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отговори: "Да, но ние се справяме по-добре".

Африканските и европейски държави не трябва да преговарят само за помощ и миграция, те трябва да търсят "партньорство между равни", поясни той.

На конференцията присъстват представители на около 800 компании. Участват президентите на Египет, Етиопия, Гана, Гвинея, Кения, Мавритания и много други. Но Германия, Франция и Италия изпратиха свои представители на под министерско ниво.

Започва форумът ЕС-Африка, посветен на дигиталната ера

Започва форумът ЕС-Африка, посветен на дигиталната ера

България е представена от премиера Борисов...

В същото време стана ясно, че е поставено начало на Работна група на ЕС и Африканския съюз за цифрова икономика.

Доказани експерти и практици от двата континента ще си сътрудничат, за да подкрепят набелязването на конкретни действия и инициативи на Алианса за инвестиции и работни места Европа-Африка в областта на цифровата икономика, съобщават от Европейската комисия.

Еврокомисарят Мария Габриел коментира, че това е важна крачка напред в сътрудничеството между ЕС и Африка в областта на цифровизацията.

Работната група от днес започва активната си работа, като българският комисар очаква първи междинни резултати да бъдат представени след три месеца, а след шест - и окончателен доклад по време на Цифровата асамблея в Румъния през юни.