Сътрудничеството в областта на цифровата икономика е основна тема на двудневния форум на високо равнище ЕС-Африка, който тази вечер започна работа във Виена.

България е представена от министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствения пресцентър.

Форумът, под надслов "Сътрудничеството в дигиталната ера", ще бъде открит официално на 18 декември от канцлера на Австрия Себастиян Курц, от президента на Руанда и председател на Африканския съюз Пол Кагаме и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Срещата на високо равнище ще допринесе за насърчаване на иновациите и цифровизацията като важни фактори за бъдещото развитие на двата континента.
По време на форума ще бъде поставено и началото на обща работна група на ЕС и Африканския съюз за цифровата икономика.

Целта е да се проучи как Европа и Африка могат да изградят цифрово партньорство, да се подкрепи набелязването на конкретни инициативи на Алианса за инвестиции и работни места Африка-Европа в сектора. Работната група по няколко приоритетни области, които ще бъдат централни теми на дискусиите: достъп до широколентова свързаност и цифрова инфраструктура, цифрови умения, цифрово предприемачество, електронни услуги, цифрово земеделие, стартъпи.

Особено внимание ще бъде обърнато на действията за засилване участието на жените в цифровата икономика и младите хора.