Африканският съюз обяви, че е разтревожен от коментара на американския лидер Доналд Тръмп, който използва вулгарен език, за да постави под въпрос защо САЩ приемат повече имигранти от африкански държави и Хаити, информира АП.

"Като се има предвид историческата реалност как много африканци са пристигнали в САЩ като роби, това изявление е в противоречие с всички общоприети практики и поведение", каза Еба Калондо, говорител на съюза.

Тръмп нарече Хаити и Африка “вонящи дупки”

Тръмп нарече Хаити и Африка “вонящи дупки”

Езикът от двете страни по време на разговорите е бил нецензуриран

"Това определено е изненада, тъй като САЩ остават световен пример как миграцията дава живот на нация, изградена на базата на стабилни ценности на разнообразие и възможности", добави представителят.

"Ние вярваме, че изявление като това вреди на нашите споделени световни ценности на разнообразие, на човешките права и на реципрочното разбирателство", поясни говорителят.

Агенцията отбелязва, че африканските правителства са изпаднали в неловка ситуация, тъй като са основните реципиенти на американска помощ. Някои се въздържаха от отправяне на критики към Тръмп, за да не влошат отношенията с Вашингтон.