Умират ли Западът и либералният световен ред, пише Сет Францман за "Джерусалим пост". Форумът в Родос събира лидери и експерти, които да обсъждат световния ред, тридесет години след падането на Берлинската стена.

Форумът е организиран около три области от критично значение в световен мащаб: устойчиво икономическо развитие; глобална архитектура и глобална (гео)политика; дигитализиран живот, етични стандарти и възраждане на добрите обноски.

Въпросът за днешния глобален ред, включително зачитането на ценности като правата на човека и свободата на словото, както и диалога и световния мир, е основен проблем за лидерите от Азия, Африка и Запада, но как да постигнат общи цели не е ясно.

Форумът "Диалогът на цивилизациите" в Родос обединява лидери в политиката, бизнеса и други области от 2003 г. Тази година акцентът е дискусия за Африка с акцент върху сигурността и други въпроси от президента на Нигер Махамду Исуфу.

Исуфу се стреми към по-големи глобални ангажименти към страни около Сахел, земя в Африка, която отделя Северна Африка от Централна Африка. Има заплахи за екстремизъм, глобални терористични групи и деградация на околната среда.

"Упадъкът на Запада не е въпрос на прогнозиране, той е факт", обяснява Вячеслав Никонов, председател на комисията по образование на Държавната дума в Москва на заседание на Форума на Родос в петък.

Коментарите му дойдоха в средата на дискусия за това дали последните действия на президента на САЩ Доналд Тръмп увеличават нестабилността в световен мащаб.

Въпреки че някои от обсъжданите въпроси изглеждат по-общи, отколкото конкретни, като противоречия относно цивилизационните държави и националните държави и необходимостта от сътрудничество, те засягат ключов въпрос днес.

Когато страни като Турция предприемат едностранни атаки срещу Сирия, американският президент Доналд Тръмп изглежда рязко обръща гръб на години американската политика, може да се стигне до по-широк конфликт.

Групи като ДАЕШ се молят за такава нестабилност и заплашват света. Все по-мощните регионални държави си проправят път, тъй като САЩ вече не се разглеждат като арбитър на примирието и мира.

След Студената война имаше вяра, че е започнат по-либерален демократичен процес, който премахва закостенелите тоталитарни режими.

Но става ясно, че като цяло светът не става по-демократичен. Дори социалните медии, които уж осигуряват по-голяма свързаност, не означава, че светът има повече хармония, посочват оратори на форума.

"Всички помним, когато Франсис Фукуяма пише в края на Студената война, "това е краят на историята", припомня Али Аслан, журналист и водещ. "Но днес светът е пълен с горещи точки", допълва той.

Мартин Шулц, бивш президент на Европейския парламент, заяви, че поведение на Тръмп е източник на несигурност. Това е особено вярно в Сирия.

Габриела Рамос от ОИСР, се съгласи, че днешните икономики не се оказаха това, което хората вярваха, че ще се случи в края на Студената война.

"Мислехме, че отварянето на пазарите и търговията и либералното икономическо мислене ще доставят всички стоки за всички, но този широк модел, не даде резултат, имаме предизвикателства за неравенства в развитите икономики", обяснява тя. Това доведе до популизъм и други предизвикателства.

Шада Ислам, директор "Европа и геополитика" от "Приятели на Европа", смята, че сме на прага на пренареждането на света и Западът ще трябва да сподели историческата власт, която е притежавал.

Ненадеждните и непредвидими политики на Тръмп помагат да се активизира този преход.

Дискусията е уникална, събирайки на едно място ЕС, Китай, Индия, Русия и други страни, за да обсъдят дългосрочното влияние на политиките на САЩ върху света, както и промените, които се случват между Европа, Азия и Африка.

Но в дискусията липсваше ролята на Близкия Изток и Южна Америка, а Близкият изток е особено загрижен заради едностранната военна операция на Турция в Северна Сирия.

Действията на Турция също са пример за това как световният ред, установен през 90-те години на миналия век, се променя в полза на държавите, които са готови да използват военна сила, за да получат това, което искат, докато САЩ се отказват от някои от традиционните си роли и отговорности.

Никонов заяви, че с нетърпение очаква свят, който да включва по-силни страни извън Запада. "Тръмп беше просто симптом на проблема, истинската история е, че Западът намалява и Евразия се надига", смята той. 

Докато общата тема на Форума в Родос е диалогът, дискутираните теми илюстрират, че макар да има диалог, има много въпросителни, всъщност какво следва и какво да се очаква от международните отношения.