На фона на съобщения, че Гърция ще френски военни кораби, гръцкият министър на отбраната Панос Каменнос коментира, че премиерът Алексис Ципрас и френският президент Еманюел Макрон обсъждат възможности за изграждане на фрегати в Гърция, съобщава "Екатимерини".

Ципрас и Макрон обсъждат и възможното използване на печалби от гръцки облигации, държани от централните банки на други европейски държави, като Франция, за изграждането на фрегати, допълва Каменнос и отбелязва, че Макрон е изглеждал положително настроен към подобна перспектива.

Франция подсилва отбраната на Гърция на фона на напрежението с Турция

Франция подсилва отбраната на Гърция на фона на напрежението с Турция

Франция също се ангажира да снабди Гърция с противокорабни ракети Exocet

Що се отнася до плановете за обновяване на гръцките F-16, Каменос коментира, че програмата изисква одобрението на парламента.

По отношение на разходите от 1,1 милиарда евро, министърът посочва, че срещата ще бъде трудна с оглед на исканията на кредиторите на Гърция.

Гърция отделя 1 млрд. евро за експресно въоръжаване

Гърция отделя 1 млрд. евро за експресно въоръжаване

Приоритет са обновяване на ВВС и фрегати

Припомняме, премиерът на Гърция Алексис Ципрас отхвърли всякаква сделка с Турция за освобождаването на двамата гръцки войници, задържани от Анкара, като вместо това подчерта, че съюзничката им в НАТО сякаш се отдалечава от Европа.

"Турция изглежда като страна ... в риск да загуби ориентацията си и да се отдалечи от европейските си цели", изтъкна Ципрас.

Гърция сряза Турция, отдалечавала се от Европа

Гърция сряза Турция, отдалечавала се от Европа

"Турция изглежда като страна ... в риск да загуби ориентацията си"