Британският премиер Дейвид Камерън ще обърне внимание на младите британци при стартирането на официалната кампания днес, за да се увери, че те ще гласуват на референдума на 23 юни за членството на Великобритания в Европейския съюз, предупреждавайки, че напускането на Общността ще удари най-тежко точно тях, съобщава „Ройтерс”.  

Във връзка с това, че общественото мнение във Великобритания е разделено почти по равно, младите избиратели се очаква да изиграят важна роля за резултата от референдума, тъй като сондажите на общественото мнение показват, че те са общо взето по-проевропейски настроени, ала са по-малко склонни да гласуват.

Камерън, който иска Великобритания да остане в Европейския съюз, ще говори на старта на кампанията, прицелвайки се специално към младите избиратели.  

„Излезте. Регистрирайте се. Гласувайте. Кажете на родителите си, на бабите и дядовците си, на приятелите и колегите си: този референдум наистина ще помогне да се определи дали вашето поколение е по-силно, по-сигурно и изобщо по-добре”, ще каже Камерън според изтекли предварително откъси от речта му.

Камерън ще убеждава, че перспективите за работа на младите хора ще бъдат непропорционално засегнати от икономическото въздействие при евентуално напускане на ЕС: „Кой получава най-тежкият удар от тези шокове? Младите хора”, ще каже той.

Активистите, които агитират за напускането на Великобритания, отхвърлят това твърдение на премиера, посочвайки, че вноската на страната в бюджета на Брюксел прибавяла към националния дълг, който ще трябва да се изплаща от младите работници.

Евроскептиците също са били разгневени от решението на правителството да похарчи над 13 млн. долара за издаването на 6-странична брошура, в която се обяснява „защо то смята, че оставането в ЕС е най-доброто решение за Великобритания”.

Това не са фактите, това е подвеждаща пропагандна кампания на правителството”, подчерта шефката на кампанията за напускането Гизела Стюарт и отсече: „Обществеността иска честен дебат, воден от две конкуриращи се страни, а не опит от страна на министър-председателя да купи резултата от референдума с пари на данъкоплатците.”

Брошурата ще бъде изпратена до всяко домакинство в страната.