Въоръжени сепаратисти в размирния северозападен регион на Камерун публично екзекутираха двама отвлечени цивилни, обвинени в шпионаж за правителството. Това съобщи "Ройтерс", цитирайки изявление на сепаратистите от днес.

Кадри от екзекуцията бяха разпространени по интернет. Видеото е заснето в село Гузанг, в англоговорящия северозападен регион на Камерун, където от 2017 г. сепаратистите са в конфликт с френскоговорящото правителство. Тяхната цел е да създадат независима държава, наречена Амбазония.

От "Ройтерс" не са проверили кадрите, но старши администратор на подразделението, в което се намира Гузанг, Фуда Етаба Беноа Никез, потвърди видеото днес и добави, че разследването по случая продължава.

Сепаратистите отвлякоха 30 жени в Камерун

Сепаратистите отвлякоха 30 жени в Камерун

Напрежение в ключов регион

Говорител на сепаратистите Лукас Асу обяви, че военното крило на движението, Силите за отбрана на Амбазон (ADF), е извършило екзекуцията, след като е задържало двамата мъже повече от месец по подозрение в шпионаж в полза на правителството. "Това е първият път, когато ADF извършва публична екзекуция на шпиони", каза Асу днес.

Повече от 6000 души бяха убити в англоговорящите региони на Камерун от избухването на конфликта през 2017 г., след като протестите им бяха жестоко потушени.

През юли правозащитната организация Amnesty International изрази мнението си против правителствените войски, милициите и сепаратистите за убийства, изтезания, палежи на къщи и други безчинства.

Най-малко 32-ма убити при етнически сблъсъци в Камерун

Най-малко 32-ма убити при етнически сблъсъци в Камерун

Около 11 000 души са избягали от Камерун в Чад

По-рано същия месец въоръжени мъже убиха 10 души и раниха други двама на оживено кръстовище в регионалната столицата на северозападния регион Баменда.