Най-малко 32-ма души са загинали по време на етнически сблъсъци в Камерун, предава Ройтерс, позовавайки се на източници от Върховния комисариат за бежанците към ООН.

Опожарени са 19 села в северната част на африканската държава. Конфликтът е между живеещите там два етноса. Едните - арабите чоа си изкарват прехраната като животновъди, а другите -от етноса мусгум се препитават като рибари и фермери.

Около 11 000 души са избягали в Чад, а други 7 300 са се изселили в далечния север на Камерун.

По данни на ВКБООН това е един от най-тежките етнически сблъсъци в Камерун от години насам.

Конкретната причина за конфликта: животновъдите се ядосали, че добитъкът им пропада в дупките, изкопани от рибарите, които така ловели риба на местата, където реките били излезли от коритата си заради наводнения.

От ВКБООН предупреждават властите в Чад, че избягалите на тяхна територия бежанци имат спешна нужда от подслон, тъй като повечето от тях спят под открито небе.

"Призоваваме правителствата да направят всичко по силите си, за да намалят напрежението между общностите. Призоваваме ги и да гарантират безопасността на хората, принудени да бягат", подчерта Милисент Мутули, директор на ВКБООН, отговарящ за Африка.

Сепаратисти от англоговорящата част на Камерун убиха жена с мачете

Сепаратисти от англоговорящата част на Камерун убиха жена с мачете

Жената била обвинена, че е шпионин на правителството

Ситуацията е усложнена допълнително и от факта, че от години армията на Камерун се бори с екстремистката група Боко харам. Този юни някои от нейните бойци положиха клетва за вярност към западноафриканския клон на Ислямска държава.