Канада и другите страни, които имат жертви, настояват за обезщетения от Иран за семействата на загиналите хора от самолета, свален с две ракети край Техеран от Революционната гвардия на Ислямската република, съобщават канадски медии.

Това е един от петте елемента в споразумение, постигнато по време на среща в Лондон между представители на Канада, Великобритания, Швеция, Афганистан и Украйна.

Външният министър на Канада Франсоа-Филип Шампан заяви, че Иран има избор.

Иран: Човешка грешка е свалила украинския "Боинг"

Иран: Човешка грешка е свалила украинския "Боинг"

Техеран намекна, че военните са замесени, "неволно"

"Те направиха първата стъпка, която беше да поемат пълна отговорност и да сътрудничат, а както казах, от това следват редица искания, които са, логично, от признаването на отговорността, което ни позволява да преминем към същността на нещата", коментира той по време на пресконференция в Лондон, като допълни: "Уверихме се, че можем да разберем истината, уверихме се, че можем да получим всички факти."

Участващите страни също така призовават Иран да зачита желанията на семействата за репатриране на тленните останки на 176-те души, загинали при свалянето на самолета, да осигури пълен достъп на служителите на консулствата и разследващи, както и независимо и достоверно разследване, проведено с "достойнство, прозрачност и според международните стандарти".

Няма оцелели от разбилия се "Боинг 737" в Техеран

Няма оцелели от разбилия се "Боинг 737" в Техеран

Причината вероятно е техническа неизправност

"Смятам, че Иран има избор, а светът наблюдава. Не става въпрос само за скърбящата страна, не става въпрос само за почернените семейства, не става въпрос просто за любимите хора - става въпрос и за семействата в Иран. Но това също е важно и за международната общност", изтъкна първият дипломат на Канада.

Той добави, че страните, чиито граждани загинаха, оценяват сътрудничеството на Иран ден за ден.

Сред загиналите 176 души са 57 канадци и 82-ма ирански граждани.

Техеран призна тази седмица, че иранска ракета е ударила полет PS752 на Украинските международни авиолинии преди да падне. Иран ръководи разследването, защото катастрофата стана на негова територия, но има прецеденти за предаване на тази отговорност на друга страна, която има загуби на хора.

Иран си помислил, че е във война със САЩ и приел самолета за крилата ракета

Иран си помислил, че е във война със САЩ и приел самолета за крилата ракета

Хаджизаде каза още, че Иран е бил подготвен за пълномащабна война със САЩ