Иранската система за противовъздушна отбрана приела украинския самолет за крилата ракета. Това съобщи на пресконференция командващият на военно-космическите сили към Революционната гвардия на Иран Амир Али Хаджизаде, цитиран от РИА "Новости" и други медии.

Иран знаел, че е свалил самолета още в петък

Иран знаел, че е свалил самолета още в петък

Той заявил, че информацията трябва да бъде публично огласена

Той добави, че целта е била на разстояние 19 километра. Операторът на системата за противовъздушна отбрана не успял да се свърже с командването и самостоятелно взел решение за изстрелване на ракетата. Той имал 10 секунди да реши дали да свали целта. Според Хаджизаде той "направи лош избор". Самолетът е свален с ракета с малък обсег на действие.

Командващият подчерта, че армията поема пълна отговорност за злощастния инцидента и ще се съгласи с всяко решение относно виновните.

Амир Али Хаджизаде заяви, че е информирал властите за неумишлената атака на същия ден, допълвайки, че когато е чул за инцидента, е поискал да умре, тъй като не искал да бъде свидетел на такава трагедия и на страданието на хората.

WSJ: САЩ и Иран водят тайни преговори

WSJ: САЩ и Иран водят тайни преговори

Сближаване на позиции между врагове

Хаджизаде каза още, че Иран е бил подготвен за пълномащабна война със САЩ, когато е свалил самолета. По думите му САЩ имат частична вина за трагичния инцидент заради създаденото от тях напрежение.

Той увери, че иранската армия не се е опитвала да скрие причините за инцидента, но е искала първо да се проведе разследване.

Командирът разкри, че е поискал всички пътнически самолети в Иран да бъдат приземени до прекратяване на кризата със САЩ, но във въоръжените сили са решили да не отправят молба към правителството и авиационните власти.

По-рано днес Иран призна, че по погрешка са свалили украинския самолет.

Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви, че грешката е допусната в период на криза, "провокирана от авантюризма на САЩ".

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи е бил информиран за сваления по погрешка украински самолет в петък. Той заявил, че информацията трябва да бъде публично огласена след среща на ръководството на държавата.

Версии за катастрофиралия в Иран самолет

Версии за катастрофиралия в Иран самолет

Киев води разследване

Хаменеи призова за приемане на мерки за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще, съобщава Си Ен Ен. Върховният лидер е поискал от армията на страната да разследва пропуските, довели до свалянето на самолета. Той също поднесе съболезнования на семействата.

В петък военните командири на Иран са заключили, че човешка грешка е причината за катастрофата. "Фарс" отбелязва, че след като Хаменеи е бил информиран, че е допусната грешка със система за противовъздушна отбрана, върховният лидер свикал Съвета за национална сигурност. Било решено въоръжените сили и президентът Хасан Рохани да излязат със съобщения в събота.

Армията и Рохани публикуваха отделни съобщения, в които се казва, че човешка грешка е причина за катастрофата. Иранският президент определи инцидента като "катастрофална грешка".

В продължение на няколко дни Иран отричаше, че самолетът е свален. Техеран твърдеше, че инцидентът е в резултат на техническа неизправност.

Всичко 176 пътници на самолета загинаха при катастрофата край Техеран.

По-рано, Канада обяви, че ракета земя-въздух е свалила украинския самолет в Техеран, докато правителството на Украйна съобщи, че проверява информация за отломки от руска ракета Тор-М1.

Междувременно стана ясно, че записите от "черните кутии" на самолета ще бъдат свалени във Франция. Първоначално Иран поискал от Канада, Франция и САЩ да предоставят софтуера и оборудването си в Техеран за сваляне на информацията, но те отказали. След това Техеран поискал от Украйна, Швеция, Великобритания, Канада и САЩ да изпратят кутиите в независима лаборатория. Франция била единствената държава от петте, която се съгласила.