Иран прикани САЩ да изчакат резултатите от разследването на катастрофата на украинския самолет и отхвърли като "голяма лъжа" обвиненията, идващи от американски официални представители, че ирански ракети са свалили самолета, съобщават иранските държавни медии, цитирайки говорител на правителството.

"Никой няма да поеме отговорност за такава голяма лъжа, след като се знае, че твърдението е измамно", изтъкна правителственият говорител Али Рабией в изявление, цитирано от държавната телевизия Press TV.

Иран продължава категорично да отрича, че е свалил с ракета самолета на Украйна

Иран продължава категорично да отрича, че е свалил с ракета самолета на Украйна

Въпреки твърденията на Запада

"Жалко е, че психологическата операция на американското правителство, и тези, които я подкрепят съзнателно или несъзнателно, допълнително нараняват семействата на пострадалите и ги виктимизират за определени цели чрез пропаганда на подобни заблуди", добави той.

По думите на говорителя според международните правила гражданската авиация на страната, където инцидентът се е случил (Иран), гражданската авиация на страната, издала разрешение за полета (Украйна), собственикът на самолета (Украйна), производителят на самолета (Boeing) и производителят на двигателя на самолета (Франция) могат да участват в разследването на инцидента.

Делегация от Украйна вече е в Иран, уточни Рабией. "Ние също така приветстваме участието на всички страни, които са загубили свои граждани в злополуката", добави той.

Слухове, отговори Иран на обвиненията на САЩ за самолета

Слухове, отговори Иран на обвиненията на САЩ за самолета

Украинският самолет, който катастрофира край Техеран във вторник, е бил свален по погрешка

По-рано ръководителят на иранската гражданска авиация Али Абедзадех също отхвърли като "нелогични слухове" информациите, че украинският самолет, който се разби край Техеран в сряда сутринта, е бил ударен от ракети.

Вчера американските медии съобщиха, че САЩ все повече смятат, че Иран по погрешка е свалил самолета, като се позоваха на няколко служители на специалните служби. Работната теория на САЩ за самолетната катастрофа се основава на непрекъснат анализ на данни от сателити, радари и електронни данни, събирани рутинно от американските военни и разузнаването.

Трюдо: "Боингът" е свален от иранска ракета, може и по погрешка

Трюдо: "Боингът" е свален от иранска ракета, може и по погрешка

Призова за задълбочено разследване на причината за катастрофата