Ръководителят на Иранската организация за гражданска авиация Али Абедзадех обяви, че украинският самолет, който преди два дни се разби край Техеран, не е бил ударен от ракета, въпреки твърденията на висши държавни представители на страни от Запада, тъй като разследващата комисия досега не е събрала доказателства, които да показват подобно нещо.

"Ако самолетът е бил ударен от ракета, районът, в който щяха да са разпръснати парчетата от него, би бил много голям, но всички части бяха на едно място", коментира Али Абедзадех.

САЩ и Ирак: Самолетът на Украйна в Техеран е свален по погрешка от ПВО на Иран

САЩ и Ирак: Самолетът на Украйна в Техеран е свален по погрешка от ПВО на Иран

Ударен е от ракетна система земя-въздух Тор-М1

Той добави, че разследващият ирански екип все още чака информацията от черните кутии на самолета.

Абедзадех също така каза, че пилотът на самолета се е обадил на диспечерите от контролната кула, преди да насочи машината обратно към летището, но че двигателят се е запалил във въздуха и самолетът се е разбил около две минути по-късно.

Слухове, отговори Иран на обвиненията на САЩ за самолета

Слухове, отговори Иран на обвиненията на САЩ за самолета

Украинският самолет, който катастрофира край Техеран във вторник, е бил свален по погрешка

Boeing 737 се разби в сряда край Техеран, малко след излитането си, при което загинаха всички 176 души на борда, включително граждани на Иран, Канада, Украйна, Великобритания, Швеция. Инцидентът се случи малко след ракетната атака на Иран срещу военни бази в Ирак, в които са разположени американски военнослужещи.

Техеран поддържа позицията, че катастрофата на самолета е причинена от техническа грешка, но САЩ, Великобритания и канадските власти твърдят, че са се сдобили с кадри на ракета, изстреляна към самолета от Иран.

Украинският президент Володимир Зеленски по-рано заяви, че твърденията, че самолетът е бил свален от ракета, не могат да бъдат изключени, но настоя, че те остават непотвърдени. Президентът добави, че ще проведе преговори по-късно днес с държавния секретар на САЩ Майк Помпео относно продължаващото разследване на самолетната катастрофа.

Зеленски коментира версията за ударения по погрешка с ракета самолет в Иран

Зеленски коментира версията за ударения по погрешка с ракета самолет в Иран

Призова САЩ, Канада и Великобритания да предоставят доказателства