Версията, че катастрофиралият в Иран украински самолет Boeing 737 е бил ударен с ракета, не се изключва, но не е потвърдена. Това коментира президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от местните медии.

"Версията за удар с ракета по самолета не се изключва, но към днешния ден не е потвърдена", написа той в профила си в "Телеграм".

Украинският държавен глава призова САЩ, Канада и Великобритания да представят доказателствата, с които разполагат, на комисията, разследваща самолетната катастрофа край Техеран.

САЩ и Ирак: Самолетът на Украйна в Техеран е свален по погрешка от ПВО на Иран

САЩ и Ирак: Самолетът на Украйна в Техеран е свален по погрешка от ПВО на Иран

Ударен е от ракетна система земя-въздух Тор-М1

Освен това той обяви, че ще разговаря по темата с държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

Вчера канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че Отава разполага с разузнавателна информация, показваща, че самолетът е бил свален с иранска ракета "земя-въздух", и по-конкретно произведената в Русия ракетна система "Тор-М1".

Американският президент Доналд Тръмп от своя страна каза, че "някой може да е направил грешка" и че имал свои собствени подозрения по този въпрос.

Слухове, отговори Иран на обвиненията на САЩ за самолета

Слухове, отговори Иран на обвиненията на САЩ за самолета

Украинският самолет, който катастрофира край Техеран във вторник, е бил свален по погрешка

Ръководителят на иранската гражданска авиация Али Абедзадех нарече циркулиращите на Запад информации и изказвания на висши държавни представители "ирационални". Той също така твърди, че не са били намирани фрагменти от ракета до мястото на падналия самолет.

На 8 януари самолетът, произведен от американската компания "Боинг", катастрофира малко след излитането си от летището в Техеран. Загинаха всички 176 души на борда.