Украинският самолет, който катастрофира край Техеран във вторник, е бил свален по погрешка от иранска противовъздушна ракетна система, съобщават американски медии, цитирайки служител на Пентагона и високопоставена служител на американското разузнаване.

Според американското издание Newsweek, които също така са разговаряли със служител на иракското разузнаване, полетът на Украинските международни авиолинии, който летеше от иранската столица за Киев, е бил ударен от ракетна система земя-въздух Тор-М1.

Слухове, отговори Иран на обвиненията на САЩ за самолета

Слухове, отговори Иран на обвиненията на САЩ за самолета

Украинският самолет, който катастрофира край Техеран във вторник, е бил свален по погрешка

Централното командване на САЩ не е коментирало информацията на Newsweek.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп коментира във връзка с авиокатастрофата, че "някой може да е направил грешка", намеквайки, че е информиран от американското разузнаване по въпроса. 

По-рано днес секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Олексий Данилов заяви, че една от потенциалните причини за свалянето на самолета, която страната му разследва, е контакт с ракетна система Tor M-1, произведена в Русия.

Украйна посочи основните версии за авиокатастрофата в Иран

Украйна посочи основните версии за авиокатастрофата в Иран

Сред основните версии са

Иран пък обяви в първоначален доклад по разследването на катастрофата, че пилотите на самолета не са отправяли зов за помощ към наземния контрол и са се опитвали да върнат машината обратно към летището, когато горящият самолет е паднал.

Разследващите от Иранската гражданска авиация обаче не предложиха обяснение за катастрофата. Първоначално иранските власти обявиха техническа неизправност като причина за бедствието, нещо, което първоначално беше подкрепено от украинските власти, преди да кажат, че няма да спекулират на фона на продължаващо разследване.

Катастрофата дойде само няколко часа, след като Иран предприе атака с балистични ракети срещу иракски военни бази, в които са разположени американски войски, което беше отмъщение за извършеното от САЩ убийство през миналата седмица на командира на елитните сили "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия ген. Касем Солеймани, нападение, което предизвика опасения, че ще избухне нова война в Близкия изток.

Технически проблеми – предполагаемата причина за самолетната катастрофа в Иран

Технически проблеми – предполагаемата причина за самолетната катастрофа в Иран

Самолетът е изчезнал от радарите на 2500 метра височина

Припомняме, всички 167 пасажери и деветимата членове на екипажа загинаха. Самолетът излетял от иранската столица в 06:10 ч. местно време и минути по-късно е изчезнал от радарите. Сред загиналите има 82-ма ирански граждани, 63-ма канадци, 11 украинци (включително деветимата членове на екипажа), 10 шведи, четирима граждани на Афганистан, трима германци и трима британци.

Експерти от IGTDS: Украинският Боинг е свален с ракета, Иран крие истината

Експерти от IGTDS: Украинският Боинг е свален с ракета, Иран крие истината

Анализирани са снимки, видео…