Иран публикува първите резултати от разследването на катастрофата на украинския "Боинг", съобщават "Ройтерс", Би Би Си и АП.

Според предварителния доклад на Организацията за гражданска организация на Иран самолетът е имал технически проблем преди катастрофата. Самолетът се е опитал да се върне на летището преди да катастрофира. Екипажът на самолета никога не е отправял радиосигнал за помощ. Самолетът е изчезнал от радарите на 2500 метра височина. 

По-рано иранските власти съобщиха, че вероятно е имало проблем с двигателите. 

Иран откри черните кутии на разбилия се самолет - отказва да ги предаде на "Боинг"

Иран откри черните кутии на разбилия се самолет - отказва да ги предаде на "Боинг"

Не е ясно на коя държава ще ги изпрати за анализ

При инцидента на международното летище в Техеран загинаха 176 души.

Свидетели, включително и екипажът на друг пътнически самолет, разказаха, че са видели самолета в пламъци преди да падне. При катастрофата възникна силна експлозия, която вероятно е заради пълния с гориво самолет, който е пътувал за Киев, Украйна.

В предварителния доклад също се потвърждава, че е възстановена информацията и данните от двете "черни кутии", макар че има поражения и някои части от паметта са изгубени. Разследващите изключват лазер или електромагнитна намеса като причина за инцидента.

Експерти по авиационни рискове: Основната версия за украинския Боинг е попадение с ракета

Експерти по авиационни рискове: Основната версия за украинския Боинг е попадение с ракета

Инцидент, подобен на този с MH17 …

Вчера Иран заяви, че няма да предаде "черните кутии" на "Боинг" или на САЩ. Според международните правила Иран има право да води разследването, тъй като катастрофата е станала на територията на страната, но в него също трябва да вземат участие производителят на самолета и собственикът на самолета.

Украинският президент Владимир Зеленски съобщи, че разследващи от страната са пристигнали в Иран. Той отбеляза, че планира да телефонира на иранския си колега Хасан Рохани, за да обсъдят катастрофата и разследването.

Без съмнение приоритетът за Украйна е да се установят причините за самолетната катастрофа. Ние със сигурност ще открием истината, закани се Зеленски.

На самолета имаше 167 пътници и 9 души екипаж от няколко държави, включително 82 иранци, най-малко 63 канадци и 11 украинци. Смята се, че на самолета е имало много международни студенти в Канада, които са се връщали в Торонто през Киев, след като са посетили роднините си по време на зимната ваканция. Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че 138 пътници са пътували за Канада.

Експерти от IGTDS: Украинският Боинг е свален с ракета, Иран крие истината

Експерти от IGTDS: Украинският Боинг е свален с ракета, Иран крие истината

Анализирани са снимки, видео…

Инцидентът се случи няколко часа след ракетните атаки по американски бази в Ирак в отговор на убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

Йорданското издание Al-Hadath пише, че самолетът може да е бил свален от ракета. Източници от спецслужбите на западни държави заявиха пред "Ройтерс", че причината за катастрофата е техническа неизправност. Предполага се, че е имало прегряване на един от двигателите на лайнера.

Украйна обяви 9 януари за национален траур.

Bellingcat: Украинският Боинг може да е свален с ракета

Bellingcat: Украинският Боинг може да е свален с ракета

Разследващата група проверява данните от снимка…