Международната разследваща група Bellingcat проверява вероятността украинският Боинг да е свален в Иран със стрелба от зенитен ракетен комплекс "Тор", след като в мрежата се появи снимка с бойна глава на ракета, за която се твърди, че е намерена на мястото на катастрофата, предаде "Униан".

Снимката е забелязана от основателя на Bellingcat - британския разследващ журналист Елиът Хигинс. Тя е публикувана в Туитър от потребител с името Ashkan Monfared.

"Този фрагмент е намерен на мястото, където се разби украинският пътнически самолет. Фрагментът е паднал пред дома на местен жител. Нима отломка от самолет би изглеждала така? Не е ли ракета ?" - пита авторът на постинга.

Инструкторът на пилотите от украинския Боинг: Биха се справили с отказ на двигател

Инструкторът на пилотите от украинския Боинг: Биха се справили с отказ на двигател

В екипажа са били най-добрите…

По думите на Хигинс, предстои да се провери източникът на снимката. Същевременно той отбелязва, че ще е трудно да се стигне до първоизточника въз основа на данни от геолокацията.

Установяването на истината за катастрофата по принцип е силно затруднено, тъй като Иран отказва да предаде черните кутии на лайнера.

Въпреки това Хигинс заявява, че Bellingcat ще провери версията за стрелба от ракетен комплекс "Тор".

"Ще разгледаме последното известно местонахождение на самолета във въздуха и разстоянието от него до иранските военни бази. Ще видим дали е в обсега на ракетните им системи. Това не зависи от проверката за автентичността на снимката." - уточнява Хигинс.

Според официални данни, на въоръжение в иранската армия има 29 зенитно-ракетни комплекса "Тор-М14", руско производство. Доставката на този вид комплекси от Русия завърши през януари 2007 г.