Пилотите на украинския Боинг 737, който се разби в Иран, биха се справили без проблеми, ако единият двигател откаже, заяви техният инструктор пред агенция "Униан".

По думите му, заради сложността на маршрута, за този полет са били избрани най-добрите пилоти.

От Международните авиолинии на Украйна (МАУ), чиято собственост е бил самолетът, заявиха, че той е бил управляван от най-опитния екипаж, който не би допуснал грешка.

"На борда бяха най-добрите ни хора", споделя президентът на МАУ Евгений Дихне.

Иран откри черните кутии на разбилия се самолет - отказва да ги предаде на "Боинг"

Иран откри черните кутии на разбилия се самолет - отказва да ги предаде на "Боинг"

Не е ясно на коя държава ще ги изпрати за анализ

Пилотите на компанията, които са управлявали самолети Боинг 737, са се обучавали именно на техеранското летище, защото то е едно от най-трудните за летците.

В екипажа е бил Алексей Наумкин - инструктор с над 12 хиляди часа летателно време. Командирът Владимир Гапоненко е 11 хиляди часа летателно време.

"Те бяха добре подготвени. Със ситуация като отказ на един двигател всеки от тях би се справил без проблеми." - коментира инструкторът им Сергей Вахрин.

От МАУ не вярват нито във хипотезата за техническа повреда, нито във версията за грешка на екипажа.

Припомняме, всички 167 пасажери и деветимата членове на екипажа загинаха. Самолетът, изпълняващ полет PS752 от Техеран за Киев, е излетял от иранската столица в 06:10 ч. местно време и минути по-късно е изчезнал от радарите. Сред загиналите има 82-ма ирански граждани, 63-ма канадци, 11 украинци (включително деветимата членове на екипажа), 10 шведи, четирима граждани на Афганистан, трима германци и трима британци.