Украинците все още не притежават радарни данни за контрола на въздушното движение. Международните авиолинии на Украйна (МАУ), която е собственик на самолета, казва, че на борда няма технически неизправности, пишат украински медии.

От друга страна, иранците игнорират всички версии с изключение на пожар на двигателя.

Зеленски потвърди за важна информация от САЩ за сваления "Боинг" в Техеран

Зеленски потвърди за важна информация от САЩ за сваления "Боинг" в Техеран

Помпео е готов да помогне за безпристрастно разследване

Иранските власти изключиха възможността за терористична атака и нарекоха запалване на двигателя предварителна причина за катастрофата. Официалната версия ще бъде съобщена на дешифрирането на двете черни кутии, намерени на мястото на катастрофата.

В четвъртък сутринта Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна посочи три основни версии за самолетната катастрофа в Иран. Украинският "Боинг" 737 е бил или ударен от ракета, или е станал жертва на терористична атака на борда, или експлозията на двигателя е по технически причини. Четвъртата, допълнителна версия е сблъсък на самолета с дрон.

Иран предвижда 2 месеца за обработка на данните от черната кутия на падналия "Боинг"

Иран предвижда 2 месеца за обработка на данните от черната кутия на падналия "Боинг"

Може да поиска помощ от Русия, Канада, Франция или Украйна

Киев вече спомена седем варианта за причините за катастрофата, "три от които са секретни". Логично четирите "несекретни" версии всъщност са озвучените по-рано. Но "ракетният" сценарий се счита за основен и дори там назовават конкретното оръжие, унищожило самолета - противовъздушният комплекс "Тор" от съветско време.