Иран заяви, че иска сам да изтегли записи от черната кутия от украинския самолет, който се разби и загинаха всички 176 души на борда, след като Канада и други заявиха, че самолетът е свален от иранска ракета, вероятно погрешка, съобщава "Ройтерс".

Иран, който отрече Boeing 737-800 да е свален от ракета, заяви, че може да отнеме един или два месеца за извличане на информация от записите на гласови и полетни данни и може да поиска помощ от Русия, Канада, Франция или Украйна. Тези четири страни са обявили готовността си да изтеглят информацията от черната кутия.

Техеран коментира, че разследването може да отнеме една или две годиниУкрайна заяви, че не може да изключи ракетен удар, но не потвърждава това.

Инцидентът засилва международния натиск върху Иран, след месеци на напрежение със САЩ и военни удари. В социалните медии много иранци критикуват властите, че не са затворили летището след изстрелването на ракетите. Много пътници бяха иранци с двойно гражданство.

Иран продължава категорично да отрича, че е свалил с ракета самолета на Украйна

Иран продължава категорично да отрича, че е свалил с ракета самолета на Украйна

Въпреки твърденията на Запада

Френската агенция за въздушни инциденти BEA заяви, че ще участва в разследването на украинската катастрофа. BEA помогна да се анализират данните от полетния запис на Boeing, който се разби в Етиопия миналата година. "Важно е да има възможно най-голяма яснота, възможно най-бързо", коментира френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

Служител на САЩ, позовавайки се на сателитни данни, заяви, че Вашингтон е заключил с голяма степен на сигурност, че противовъздушни ракети са свалили самолета погрешка. Официалният служител заяви, че данните показват, че самолетът е бил във въздуха две минути след излитане от Техеран, когато са открити топлинни данни на две ракети "земя-въздух". 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред репортери, че смята, че "някой може да е направил грешка".

Експерт по отбраната коментира, че радарният сигнал на самолета би бил подобен на американския военен транспортен самолет.

"Ню Йорк Таймс" съобщи, че е получил видеоклип, който показва, че иранска ракета удря самолет близо до летището в Техеран.

Иран отрече самолетът да е ударен от ракета, казвайки, че подобни доклади са "психологическа война срещу Иран".

"Всички онези страни, чиито граждани са били на борда на самолета, могат да изпращат представители и ние призоваваме Boeing да изпрати свой представител, който да се присъедини към процеса на разследване на черната кутия", заяви правителственият говорител Али Рабей.

Иранското външно министерство заяви, че след координация с Отава, делегация от 10 канадци е тръгнала към Техеран. Канада няма дипломатически контакти с Иран.

Иран обвини САЩ в "голяма лъжа" заради обвиненията, че е свалил самолета на Украйна

Иран обвини САЩ в "голяма лъжа" заради обвиненията, че е свалил самолета на Украйна

"Психологическа операция на американското правителство"

Иранската организация за гражданска авиация заяви в първоначален доклад по-малко от 24 часа след инцидента, че тригодишният самолет, който е претърпят последна планирана поддръжка в понеделник, се е сблъскал с технически проблем след излитане и се е насочил към близкото летище, преди да се разбие.

Разследванията на катастрофи със самолет изискват сътрудничество на регулатори, експерти и компании от всички юрисдикции. Те могат да отнемат месеци, а първоначалните доклади за първите 24 часа са рядкост.

Украйна очерта четири потенциални сценария, включително ракетна атака и тероризъм. Киев заяви, че разследващите искат да претърсят мястото на катастрофата за евентуални останки от ракета, произведена от Русия, използвана от иранските военни.

Бордът за безопасност на транспорта на Канада заяви, че преговаря за обиколка на обекта след покана на Иран.

Националният съвет за безопасност на транспорта на САЩ - NTSB заяви, че е определил свой представител, който да се присъедини към разследването. "Боинг" заяви, че ще подкрепи NTSB. 

Работара по черната кутия започва днес в лабораторията на летището Мехрабад.

Bellingcat: Две ракети са били изстреляни по украинския самолет в Техеран

Bellingcat: Две ракети са били изстреляни по украинския самолет в Техеран

Видеото, което е публикувано на канала "Телеграм", е направено в жилищен район "Паранд"