Сайтът за разследваща журналистика Bellingcat локализира мястото на един от няколко видеоматериала, които се появиха в интернет и на които се вижда възможен ракетен удар по катастрофиралия украински самолет в Техеран.

Видеото, което е публикувано на канала "Телеграм", е направено в жилищен район "Паранд" (координати 35.489414, 50.906917), квартал западно от международното летище, според сайта.

Bellingcat отбелязва, че не е ясно защо авторът на филма е снимал по това време, но е възможно самолетът да е бил ударен от две ракети. Авторът на клипа може да е започнал да снима втория удар.

Иран продължава категорично да отрича, че е свалил с ракета самолета на Украйна

Иран продължава категорично да отрича, че е свалил с ракета самолета на Украйна

Въпреки твърденията на Запада

"Ню Йорк таймс" се е свързал с автора на видеото и потвърди автентичността му. Вестникът пише, че авторът на клипа е започнал да снимка, след като чул "някаква стрелба".

Според Bellingcat разстоянието по права линия от мястото на заснемане на видеото и ракетния удар е около 3,3 километра. Те са го измерили на базата на звуковата вълна, която е била със закъснение от 10,7 секунди след удара и други способи. 

Докато кадрите показват месторазположението на ракетния удар, две снимки разкриват част от ракета Тор M-1, които обаче не са потвърдени, въпреки твърдения от редица източници. Все още се установява произходът на тези снимки.

Снимка 460938

Източник: Bellingcat

Снимка 460937

Източник: Bellingcat

Зеленски коментира версията за ударения по погрешка с ракета самолет в Иран

Зеленски коментира версията за ударения по погрешка с ракета самолет в Иран

Призова САЩ, Канада и Великобритания да предоставят доказателства

Си Ен Ен съобщава, позовавайки се на източници от администрацията на САЩ, че самолетът е бил свален с две ракети от противовъздушната отбрана на Иран.