Канадските власти ще осигурят 25 милиона канадски долара (20,6 милиона долара) за програми за хуманитарна помощ в Палестина. Това се посочва в съобщение, публикувано в петък от пресслужбата на канадското правителство.

"Премиерът Джъстин Трюдо обяви днес 25 милиона долара в подкрепа на палестинското цивилно население. Средствата ще бъдат предоставени на агенции на ООН и други хуманитарни организации", се казва в изявлението.

От пресслужбата поясниха, че съдействието на Канада е в закупуването на храни, временни жилища, вода и хигиенни продукти, в предоставянето на психологическа помощ на засегнатото население, както и в подготовката на инициативи за възстановяване на разрушената инфраструктура.

В нощта на 21 май влезе в сила примирие между Израел и палестинските групи в ивицата Газа, които размениха стачки в продължение на 11 дни. Конфликтът е следствие на бунтове в джамията Ал-Акса в Източен Йерусалим, след решение на израелски съд за изселване на арабите от домовете им в шейх Джара.

През това време около 1800 жилищни единици бяха напълно унищожени в крайбрежния анклав, 16 800 бяха частично повредени. В центъра на град Газа бяха разрушени до основи пет големи жилищни високи сгради и 74 държавни служби и държавни институции в целия сектор .

Възстановяването на жилищния фонд и инфраструктурата ще изисква поне $ 350 млн. Почти 250 жители на сектора станаха жертви на конфронтацията, около 2 хиляди бяха ранени. От израелска страна бяха убити 13 души.