Канада стана първата страна, която ратифицира искането на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, съобщи The Canadian press.

Кабинетът на министър-председателя съобщи, че Джъстин Трюдо се е срещнал с колегите си от Финландия Саули Нийнистьо и Швеция Магдалена Андерсон на срещата на върха на НАТО миналата седмица.

В изявление Трюдо казва, че Канада защитава политиката на отворени врати на Алианса за всяка европейска страна, която е в състояние да "изпълни ангажиментите и задълженията на членството".

Швеция и Финландия подписаха протокол за присъединяване към НАТО

Швеция и Финландия подписаха протокол за присъединяване към НАТО

Столтенберг обяви, че това е исторически момент

Посланиците на Финландия и Швеция подадоха официални писма за кандидатстване до НАТО на 18 май, а федералният кабинет на Канада издаде заповеди в съвета на 26 май, упълномощаващи министъра на външните работи да ратифицира протоколите за присъединяване на двете страни.

Камарата на общините също гласува единодушно тази пролет в подкрепа на кандидатурите за членство.

Всички 30 съюзници от НАТО подписаха протоколите за присъединяване на Швеция и Финландия във вторник, като изпратиха кандидатурите за членство на страните от алианса за законодателно одобрение.

Канада умишлено ускори процеса на ратификация и да го направи в рамките на часове вместо обичайните месеци.

Първоначално Турция се противопостави на присъединяването на Швеция и Финландия към Алианса заради това, което нарича подкрепа за кюрдските екстремисти и други терористи, както и заради оръжейното ембарго и неизпълнените искания за екстрадиция. Тя поиска обвързващи обещания и конкретни стъпки за премахване на ветото.

След няколкочасови преговори между лидерите на трите държави на срещата на върха на НАТО в Мадрид обаче, те подписаха споразумение Анкара да свали ветото си. От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която нарича терористична организация с акронима FETO.

НАТО подписва протокола за присъединяване на Швеция и Финландия утре

НАТО подписва протокола за присъединяване на Швеция и Финландия утре

Това се посочва в официално прессъобщение на Алианса