Съюзниците от НАТО ще подпишат протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция утре, 5 юли. Това се посочва в официално прессъобщение на Алианса.

"В понеделник, 4 юли 2022 г., централата на НАТО ще бъде домакин на преговори за присъединяване между служители на НАТО и представители на Финландия и Швеция", допълват от Алианса на официалния си уебсайт.

Първоначално Турция се противопостави на присъединяването на Швеция и Финландия към Алианса заради това, което нарича подкрепа за кюрдските екстремисти и други терористи, както и заради оръжейното ембарго и неизпълнените искания за екстрадиция. Тя поиска обвързващи обещания и конкретни стъпки за премахване на ветото.

След няколкочасови преговори между лидерите на трите държави на срещата на върха на НАТО в Мадрид обаче, те подписаха споразумение Анкара да свали ветото си. От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която нарича терористична организация с акронима FETO.

Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция свали ветото

Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция свали ветото

Пробив на форума на Алианса в Мадрид