30-те страни съюзници на НАТО подписаха протокол за присъединяване на Финландия и Швеция, съобщава "Ройтерс".

По този начин те ще им позволят да получат членство в ядрено въоръжения Алианс, след като парламентите на страните членки ратифицират решението, което е най-значимото разширяване на НАТО от средата на 90-те години на миналия век.

Това наистина е исторически момент, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в съвместно изявление с външните министри на Швеция и Финландия. С 32 нации около масата ще бъдем още по-силни, категоричен бе той.

Протоколът означава, че Хелзинки и Стокхолм могат да участват в срещи на НАТО и да имат по-голям достъп до разузнаването. До ратификацията, която вероятно ще отнеме до една година, обаче те няма да бъдат защитени по силата на клаузата за отбрана на НАТО, съгласно която нападение срещу един съюзник е нападение срещу всички.

Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция свали ветото

Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция свали ветото

Пробив на форума на Алианса в Мадрид

Първоначално Турция се противопостави на присъединяването на Швеция и Финландия към Алианса заради това, което нарича подкрепа за кюрдските екстремисти и други терористи, както и заради оръжейното ембарго и неизпълнените искания за екстрадиция. Тя поиска обвързващи обещания и конкретни стъпки за премахване на ветото.

След няколкочасови преговори между лидерите на трите държави на срещата на върха на НАТО в Мадрид обаче, те подписаха споразумение Анкара да свали ветото си. От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която нарича терористична организация с акронима FETO.