Хиляди златни кюлчета и "сензационен" обир, достоен за холивудски филм, но една година по-късно канадската полиция обяви шест ареста, свързани с "най-голямата кражба на злато" в историята на страната и контрабанда на огнестрелни оръжия, обобщи АФП.

На 17 април 2023 г. от международното летище в Торонто мистериозно е открадната пратка кюлчета чисто злато, чиято стойност се оценява на над 20 милиона канадски долара (13,6 милиона евро), и банкноти в чуждестранна валута на обща стойност 2,5 милиона канадски долара.

Съкровището, което все още не е намерено, е долетяло от Швейцария и е било поставено в хангар на Air Canada. "Този грабеж беше щателно планиран и осъществен от група престъпници както на летището, така и извън него", заяви на пресконференция началникът на полицията в Пийл Нишан Дурайапа. Според полицията парите са били използвани за трафик на оръжие.

Полицията арестува шестима души, всички от района на Торонто, и издава заповеди за арест на други трима заподозрени, които все още са на свобода.

Всички те са на възраст между 25 и 54 години. До момента само 90 000 долара от откраднатите 20 милиона долара са възстановени под формата на гривни от полицията, която е конфискувала и 430 000 канадски долара - сума, която според нея вероятно е получена от продажбата на златото. Шестстотинте златни кюлчета с общо тегло 400 килограма са откраднати няколко часа след пристигането им в Торонто от заподозрян, който се врязва с петтонен камион в склада за товари.

"Заподозреният подкара до товарната рампа, слиза от камиона си и представи фалшива въздушна товарителница", заявиха от полицията. "Малко след това мотокарът, съдържащ златните кюлчета и среброто, беше поставен в камиона на заподозрения, който след това напусна мястото на инцидента".

Сред арестуваните са двама служители на Air Canada по време на обира, собственикът на бижутерски магазин и шофьорът на камиона, който е бил спрян на крайпътен контролно-пропускателен пункт в съседна Пенсилвания. На шофьора е повдигнато и обвинение в САЩ за притежание на 65 незаконни огнестрелни оръжия, за които се твърди, че са предназначени за препродажба в Канада, заяви служител на американското Бюро за алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия.