Канада даде ясен сигнал, че е готова да подкрепи инициативата на Чешката република за спешна доставка на десетки хиляди артилерийски снаряди от различни страни за Украйна. Това съобщава CBC.

Отбелязва се, че федералното правителство може да предостави до 30 млн. долара, които бяха предложени при откриването на Мюнхенската конференция по сигурността от президента на Чешката република Петр Павел. Тот заяви, че е успял да договори до 800 000 снаряда от стандартния калибър на НАТО, както и снаряди от други калибри от страни извън Алианса.

"Сключих меморандум за разбирателство с един от нашите европейски съюзници, Чешката република, относно евентуалното придобиване на боеприпаси, с които те разполагат в момента, което ще ни позволи да ги предоставим на Украйна по-бързо, докато увеличаваме собственото си производство", заяви канадският министър на отбраната Бил Блеър.

Той заяви, че на украинските войски им липсват артилерия, системи за противовъздушна отбрана и оръжия с голям обсег на действие в Авдеевка, където в продължение на четири месеца украинците се сражаваха с ожесточената руска офанзива въпреки значителното си числено превъзходство.

В началото на февруари Канада предприе стъпка към актуализиране на споразумението за свободна търговия с Украйна. Предстои още един етап - разглеждане на документа в канадския Сенат.

Швеция отделя още 680 млн. долара за Украйна

Швеция отделя още 680 млн. долара за Украйна

Това е най-големият пакет помощ за Киев, отпускан от страната

Споразумението не налага задължения на украинското правителство да въведе данък върху въглеродните емисии. То обаче съдържа разпоредби за сътрудничество между страните за "насърчаване на ценообразуването на въглеродните емисии и мерки за намаляване на рисковете от изместване на въглеродни емисии".