Канада одобри ваксината на Pfizer/BioNTech срещу новия коронавирус (COVID-19), дни след като Великобритания стана първата страна, която даде зелена светлина за използването ѝ, съобщава "Франс прес".

"Днес Канада достигна критичен етап в борбата си с COVID-19 с разрешението за първата COVID-19 ваксина", се казва в изявление на здравното министерство на страната.

Добавя се, че ваксината е преминала бърз преглед, който е стигнал до заключение, че тя отговаря на "строги изисквания за безопасност, ефикасност и качество за употреба в Канада".

Великобритания първа на Запад одобри ваксина срещу коронавируса
Обновена

Великобритания първа на Запад одобри ваксина срещу коронавируса

Британска комисия одобри ваксината на Pfizer/BioNTech

Премиерът Джъстин Трюдо заяви в понеделник, че през декември ще бъдат получени около 249 000 дози, като първите пратки за 14 обекта в Канада пристигат още през следващата седмица, а хората ще получат ваксина ден-два по-късно.

Здравните работници и уязвими групи от населението, включително възрастните хора, ще бъдат първите, които ще я получат.

До септември 2021 г., увери Трюдо, повечето канадци трябва да бъдат ваксинирани.

Хиляди британци станаха първите в западния свят, които получиха ваксината вчера в началото на най-голямият световен стремеж за ваксиниране от повече от половин век.

Ваксината, която се оказа 95 процента ефективна в късния етап на клиничните изпитвания, се прилага в две дози с интервал от 21 дни.

Лондон: Ваксината на Pfizer/BioNTech да не се поставя на хора със сериозни алергии

Лондон: Ваксината на Pfizer/BioNTech да не се поставя на хора със сериозни алергии

Двама работници от Националната здравна служба са проявили симптоми

Британските здравни власти обаче предупредиха днес, че всеки с анамнеза за значителни алергични реакции не трябва да я получава веднага, след като двама души са претърпели алергични реакции и се нуждаят от лечение.

Американският гигант Pfizer и неговият германски партньор BioNTech нарекоха временната заповед на Канада за спешното ѝ използване "исторически момент в нашата колективна борба срещу пандемията Covid-19" и "голяма стъпка към връщане към нормалното състояние в Канада".

Те ще продължат да предоставят данни за употребата ѝ за текуща оценка според здравното министерство на Канада.

Междувременно федералното правителство е сключило предварителни договори с няколко фармацевтични компании - включително AstraZeneca, Pfizer и BioNTech, Sanofi и GSK, Novavax, Johnson & Johnson, Medicago и Moderna - за 400 милиона дози, за да гарантира, че в крайна сметка ще получи това, от което тя се нуждае за населението си от 38 млн. души. 

ОАЕ одобри китайската ваксина Sinopharm и твърди, че е 86% ефективна

ОАЕ одобри китайската ваксина Sinopharm и твърди, че е 86% ефективна

"99% степен на сероконверсия на неутрализиращи антитела и 100% ефективност срещу умерени и тежки случаи"