В сряда Обединените арабски емирства официално регистрираха ваксината срещу коронавирус, произведена от китайския гигант Sinopharm, заявявайки, че тя е 86% ефективна според анализа на проучвания от трета фаза, съобщава АФП.

Министерството на здравеопазването "обяви официалната регистрация" на ваксината, съобщи държавната информационна агенция WAM, без да уточнява как ще бъде използвана.

Ваксината преминава през трета фаза на изпитания в Емирствата от юли и е одобрена за спешна употреба за здравните работници през септември.

"Съобщението е значителен вот на доверие от здравните власти на ОАЕ в безопасността и ефикасността на тази ваксина", допълва WAM.

Здравните служители на ОАЕ са прегледали междинния анализ на Sinopharm на проучванията от третата фаза, който показва, че е 86% ефективна срещу коронавирус, се казва в доклада.

"Анализът също така показва, че ваксината има 99% степен на сероконверсия на неутрализиращи антитела и 100% ефективност при предотвратяване на умерени и тежки случаи на заболяването. Освен това анализът не показва сериозни опасения за безопасността."

СЗО: Ваксините все още са далеч от осигуряването на имунна бариера

СЗО: Ваксините все още са далеч от осигуряването на имунна бариера

Да, чудесно средство са, но трябва да се наблегне и на мерките за обществено здраве

Китай има четири ваксини в последни етапи на развитие, три от които - включително Sinopharm - използват неактивна форма на новия коронавирус за повишаване на имунитета.

Това означава, че те трябва само да се охлаждат и могат лесно да се доставят в сравнение с тези, разработени от конкурентите Pfizer и BioNTech или Moderna, които са отчели ефективност съответно от 95% и 94%, но трябва да се транспортират при минус 70-20 градуса по Целзий.

Китайските производители на лекарства обаче не са публикували никакви данни за безопасността или ефикасността на ваксините си.

Китайските производители на ваксини също имат репутация с големи скандали у дома, свързани с изтекъл срок на годност или продукти с лошо качество. Чуждестранните купувачи са предпазливи.

Предварителните китайски ваксини Sinovac и Sinopharm имат предварителни поръчки за около 500 милиона дози до средата на ноември, според данни на лондонската консултантска компания Airfinity, най-вече от страни, участвали в изследванията.

Две ваксини са преминали през трета фаза опити в ОАЕ, проектът на Sinopharm и руският Sputnik-V, кръстен на спътника от съветската епоха.

Владетелят на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал-Мактум заяви през ноември, че е получил експериментална ваксина срещу коронавирус, присъединявайки се към други висши служители на ОАЕ, участващи в изпитанията.

ОАЕ, с население от около 9 милиона е с регистрирани 178 837 инфекции и 596 смъртни случая от болестта.

Добра идея ли са имунизационните паспорти?

Добра идея ли са имунизационните паспорти?

Нужна е ваксинация над 70-80% от населението, така премахнахме едрата шарка и почти ликвидирахме полиомиелита