Канада налага допълнителни санкции срещу режима на венецуелския президент Николас Мадуро, удряйки над 40 официални лица и други, приближени до президента на Венецуела, съобщават канадските медии.

Санкциите, които Канада налага вече за четвърти път, са насочени към 43 физически лица, които според Отава са "отговорни за влошаващата се ситуация във Венецуела", като списъкът включва "високопоставени официални лица", "областни управители" и други, за които се посочва, че са "пряко замесени в действия, подкопаващи демократичните институции".

Кимбърли Брайър, която е помощник държавен секретар по въпросите на Западното полукълбо, определи новите санкции като "правилното нещо, което трябва да се направи" и призова "други страни да предприемат конкретни действия в подкрепа на стремежите на венецуелския народ".

Санкциите включват ограничения срещу венецуелския външен министър Хорхе Ареаза, един от малкото висши правителствени служители, които все още не са ударени от тежките санкции на САЩ, които включват замразяване на венецуелските активи в чужбина и опити за прехвърляне на богатството на венецуелската държава към опозиционното правителство за съхранение.

Мадуро призова народа да защити Венецуела

Мадуро призова народа да защити Венецуела

Той настоя националната милиция да се присъедини към въоръжените сили

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела на 23 януари, по-малко от 2 седмици след встъпването в длъжност на Мадуро за втори мандат. Гуайдо тутакси беше признат от САЩ, Канада и повечето страни от Европейския съюз и Латинска Америка. Официален Каракас определи действията на Гуайдо като опит за преврат. Русия, Китай, Куба, Никарагуа, Турция, Сирия, Сърбия и Северна Корея изразиха подкрепата си за Мадуро.

Мадуро все още не е коментирал новото развитие около санкциите, но преди е осъждал всички чуждестранни опити за намеса във вътрешните работи на Венецуела.

САЩ затегнаха санкциите срещу Венецуела

САЩ затегнаха санкциите срещу Венецуела

Отново удар по петролния сектор на Каракас