Конгресмените от екипа по импийчмънта на Доналд Тръмп поискаха той да свидетелства в Сената при предстоящия процес срещу него, който започва във вторник, съобщи CNN.

Водещата фигура в екипа - Джейми Раскин, е изпратил писмо до защитата на 45-ия президент с настояване той да даде показания преди или по време на процеса във връзка с поведението си около атаката срещу Капитолия на 6 януари. Раскин се аргументира, че след като Тръмп оспорва тезата на Конгреса, че е подбудител на нападението, е необходимо той да бъде изслушан.

Импийчмънт мениджърите призоваха Тръмп да бъде осъден за предателство

Импийчмънт мениджърите призоваха Тръмп да бъде осъден за предателство

Те смятат, че отговорността на Тръмп за събитията на 6 януари не подлежи на съмнение

"Вие се опитахте да поставите под въпрос ключови факти, независимо от ясните и неоспорими доказателства за нарушаване на Конституцията от Ваша страна. С оглед на оспорването на тези фактически твърдения, Ви пиша, за да Ви поканя да дадете показания под клетва преди или по време на процеса по импийчмънт в Сената във връзка с поведението Ви на 6 януари 2021 г." - посочва Раскин в писмото, с което се обръща директно към Тръмп.

Засега не е известно дали поканата за изслушване в Сената ще бъде приета.

Писмото не съдържа предупреждение за официално призоваване на Тръмп в случай на отказ от негова страна, но се посочва, че подобен отказ ще бъде основание за неблагоприятно заключение относно действията му.

Адвокати напускат Тръмп седмица преди импийчмънта

Адвокати напускат Тръмп седмица преди импийчмънта

Процесът започва на 8 февруари