Петима от адвокатите от екипа на бившия американски президент Доналд Тръмп се оттеглиха малко повече от седмица преди началото на делото му в Сената, са заявили източници, цитирани от CNN. Това се случва на фона на разногласия относно правната му стратегия.

Бъч Бауърс и Дебора Барбие, за които се очакваше да бъдат от водещите адвокати, вече не са в отбора. Източник, запознат с промените, каза, че е взаимно решение и за двамата да напуснат юридическия екип. Като водещ адвокат, Бауърс събра екипа.

Джош Хауърд, адвокат от Северна Каролина, който наскоро беше добавен в екипа, също е напуснал, според друг източник, запознат с промените. Джони Гасър и Грег Харис, също от Южна Каролина, също вече не са замесени в случая.

Според запознати, Тръмп иска адвокатите да твърдят, че изборите са му били "откраднати", вместо да се съсредоточи върху законността на осъждането на президент след напускането му.

Припомняме, че в края на януари, представители на долната камара на Конгреса на САЩ внесоха в Сената резолюцията за импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп, съобщи Си Ен Ен. За първи път в историята на страната Тръмп е президентът, който на два пъти е бил подложен на процедурата за отстраняване от власт.

Самият процес по импийчмънт ще започне след 8 февруари. По време на заседанията членовете на Камарата на представителите ще действат като прокурори, а сенаторите като съдебни заседатели. Сенаторът демократ от Върмонт Патрик Лий ще ръководи процеса.

Съдът разпореди публикуване на документите на организацията Тръмп в Ню Йорк

Съдът разпореди публикуване на документите на организацията Тръмп в Ню Йорк

Това трябва да стане до 4 февруари

Си Ен Ен отбелязва, че ако ставаше дума за импийчмънт на настоящия президент, тогава председател щеше да бъде шефът на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс. Именно той беше председател на процеса в рамките на първия импийчмънт на Тръмп, в резултат на който бившият президент беше оправдан.

Като се има предвид обаче, че президентският мандат на Тръмп изтече на 20 януари, ролята на председател за първи път в историята на САЩ е възложена на сенатор.

Контролираната от демократите Камара на представителите на 13 януари одобри резолюция за импийчмънт на Тръмп. Демократите направиха първия си опит да го отстранят от длъжност през 2019 г. Тогава долната камара също одобри обвиненията, но Сенатът, в който републиканците имаха мнозинство, в началото на 2020 г. оправда държавния глава.

Този път процедурата за импийчмънт бе инициирана заради изявления, направени от Тръмп на 6 януари. На този ден негови поддръжници щурмуваха Капитолия.

На 9 февруари започва импийчмънтът на Тръмп

На 9 февруари започва импийчмънтът на Тръмп

Процесът ще започне в Сената