Швейцарската прокурорка Карла дел Понте обяви, че напуска комисията на ООН по нарушенията на човешките права в Сирия, предаде Би Би Си.

Тя обясни решението си с това, че комисията "не прави абсолютно нищо", и упрекна Съвета за сигурност в бездействие.

"Напускам тази комисия, зад която не стои никаква политическа воля. Не мога да направя нищо докато Съветът за сигурност бездейства. Няма справедливост за Сирия" - посочи прокурорката.

Припомняме, множеството опити да бъдат гласувани в Съвета за сигурност резолюции за Сирия, насочени към реална защита на цивилното население от геноцид, бяха блокирани от Русия и Китай.

Русия блокира опит на ООН да осъди правителството на Сирия

Русия блокира опит на ООН да осъди правителството на Сирия

Русия блокира британска проектодекларация

Членовете на комисията подготвиха десетки доклади, но следователите не бяха допуснати в самата Сирия, а бяха принудени да работят на базата на интервюта, снимки, медицински данни и други документи.

"Объркана съм. Предавам се. Написах оставката си и ще я подам през близките дни." - заяви Карла дел Понте пред швейцарския в. "Blick".

Дел Понте сподели, че никога преди не е виждала подобни престъпления - дори в бивша Югославия и Руанда.

Тя е известна с разследването на престъпленията срещу човечеството, извършени в бивша Югославия, а преди това - на корупционните скандали в Кремъл в края на 90-те години. Беше член на комисията за престъпленията в Сирия в продължение на пет години.

Русия блокира документ на ООН, осъждащ сирийския удар

Русия блокира документ на ООН, осъждащ сирийския удар

Очакваше се проектът да бъде одобрен по процедурата „мълчаливо съгласие"