Русия блокира британска проектодекларация в Съвета за сигурност на ООН, която осъжда сирийското правителство за извършени атаки в Алепо, съобщиха дипломати, цитирани от „Франс прес".

За втори път за месец Русия възразява на Запада да осъди организираните от сирийското правителство въздушни удари в Алепо, при които са убити стотици от 15 декември.

Хуманитарни групи обявиха, че ракети „Скъд" и варели с експлозиви са пускани над училища, пазари и болници в най-големия сирийски град. Според тях повече от 700 души са убити.

Проектодекларацията на Великобритания изразява „възмущението" на международната общност от правителствените атаки срещу цивилни. Тя беше представена пред останалите 14 страни в Съвета за сигурност вторник вечерта.

Документът трябваше да бъде одобрен от всички постоянни членки на Съвета, но Русия се противопостави, настоявайки двете страни да се споменават, обявиха дипломати.

Те просто искаха общ текст, който осъжда всички атаки от всички страни в Сирия", поясни един депутат, свързан с преговорите.

САЩ предложиха необвързваща декларация по отношение на атаките в Алепо през декември, но Русия пак я блокира.

Вашингтон не мисли, че може да се приеме нова декларация преди сирийската мирна конференция в Швейцария на 22 януари, обявиха дипломати.

„Съветът за сигурност не може да замълчи по този въпрос", каза западен дипломат, допълвайки, че „британската проектодекларация не е нещо, което може да изненада някого".

Членовете на Съвета за сигурност на ООН изразяват възмущението си от всекидневните въздушни удари на сирийското правителство в град Алепо, при които са загинали повече от 700 души и над 3 хиляди са ранени от 15 декември", отбелязва се в британската проектодекларация, получена от „Франс прес".

Допълва се, че атаките са „цинични и систематични".

Руските дипломати не са коментирали проектодеклерацията.