Един човек е бил убит, а петима други са били ранени при стрелба на метростанция в Бронкс в понеделник вечерта, съобщиха източници на ABC News.

Стрелбата е станала на перона на станция "Маунт Идън Авеню", докато хората са чакали южния влак № 4, съобщават източниците.

Един от пострадалите е починал в болница "Сейнт Барнабас", съобщават от полицията за ABC News.

Нараняванията на другите пет жертви не изглеждат животозастрашаващи, казаха източниците.

Смята се, че стрелбата е резултат от спор, който е завършил, когато единият човек е извадил оръжие, съобщават полицейски източници.

Заподозреният не е идентифициран, а оръжието не е намерено, казват източниците.

Най-новите данни показват, че престъпленията в метрото в Ню Йорк са рядкост: средно в делничен ден в системата се извършват около 3,8 милиона пътувания, а през цялата 2023 г. Транспортната служба на Метрополитън съобщи за 570 нападения.

Стрелбите са особено редки: през 2022 г., когато мъж с пистолет ранява 10 души във влак, преминаващ през Бруклин, това е първото масово нападение с огнестрелно оръжие в метрото от 1984 г. насам.

Няколко седмици по-късно мъж застрелва 48-годишния Даниел Енрикес във влак.

Опасенията за това колко опасно всъщност е метрото сред пътниците скочиха още в началото на пандемията, когато броят на престъпленията в метрото се увеличи в началото на 2020 г., но през 2021 г. спадна до нормалните нива. Възприятията на пътниците за опасностите остават високи, дори и в условията на спадащи нива на престъпност.

Кметът Ерик Адамс, демократ и бивш капитан от градската полиция, се опита да успокои изнервените пътници, като увеличи броя на полицаите в метростанциите.