Кървавите атаки в Париж през миналата година нямаше да се случат без използването на криптирани съобщения и комуникации, които са дали възможност на извършителите да избегнат да бъдат разкрити.
Това обяви шефът на американската Агенция за национална сигурност (АНС), цитиран от френски медии.

Шефът на АНС Майкъл Роджърс е потвърдил спекулациите относно използването на криптирани комуникации по време клането през ноември по улиците на Париж от привърженици на „Ислямска държава”, при което загинаха 130 души.

Роджърс е заявил, че "някои от комуникациите" на нападателите от Париж „били криптирани”, което попречило на спецслужбите да прихванат следата.

В резултат на това „ние не успяхме да прихванем следата навреме. Ясно е, че ако знаехме, парижките атаки нямаше да се случат”.

Роджърс се присъедини към органите на реда на САЩ в предупреждението за опасността от нови криптирани устройства, които правят трудно, ако не и невъзможно да се подслушва, дори и със съдебно разрешение.

Изказването на шефа на АНС идва, след като Apple оспори разпореждане на американски съд да окаже помощ на ФБР да бъде дешифриран iPhone, използван в атаките в Сан Бернардино, Калифорния, отваряйки нов фронт в дебата за криптирането.

Роджърс заяви, че подкрепя използването на криптиране за онлайн сигурност, но предупреди за използването на устройства, които не могат да бъдат разшифровани, дори с разрешение от съдебните власти.

„Дали е по-трудно за нас да генерираме някакъв вид знание, което бих искал срещу някои от тези цели? Да. Дали криптирането направи много по-трудно за нас да изпълним мисията си? Да”, заяви Роджърс.