Кабул предизвика търпението на Вашингтон, след като обяви, че смята да освободи 72 от 88 затворници, пленени от американските военни по подозрения в тероризъм, предаде „Ройтерс". Според официалното съобщение срещу 45 от тях не са били открити никакви доказателства, че са подпомагали талибаните, а за други 27 уликите са били недостатъчни.

Администрацията на Обама неколкократно изрази недоволството си от факта, че само 16 предполагаеми терористи от затвора в град Баграм ще останат зад решетките, въпреки че за почти всички има данни, че са участвали в терористични нападения срещу войници на САЩ и НАТО.

От март миналата година, когато афганистанските власти поеха контрола над затвора, бяха освободени стотици от задържаните вътре.

„Ние не можем да допуснем наши граждани да бъдат държани в плен с месеци и години без процес срещу тях. Случилото се в Баграм е нарушение на нашия суверенитет, което не може да продължава повече", заяви Аймал Файзи, говорител на президента.

Според „Би Би Си" този ход на афганистанския държавен глава допълнително ще обтегне отношенията с Белия дом, които се влошиха след отказа на президента да подпише Пакта за сигурност.

Хамид Карзай настоява Вашингтон да ускори работата си по помиряване с талибаните и да прекрати американските военни нападения над афганистански домове.

"Докато тези искания не бъдат удовлетворени, президентът няма да позволи на никой от своите министри да подпише", поясни президентският говорител, цитиран от "Ройтерс".