Израелският военен министър Авигдор Либерман обяви, че сирийският президент Башар ал Асад е "касапин", който трябва да бъде изгонен от Сирия заедно с иранските си съюзници, съобщава "Франс прес".

"По мое лично мнение, Асад е касапин, който изкла и изби хора", изтъкнал Либерман по време на конференция на евреи, чийто произход е от бившия Съветски съюз.

"Смятам, че в края на краищата в наш интерес е той и иранците да бъдат изгонени от Сирия", изтъква той в аудио обръщение пред конференцията в червеноморския израелски курорт Ейлат, публикувано от неговия кабинет.

Асад е подкрепян от ливанската радикална ислямска групировка "Хизбула", чийто основен спонсор е Иран, както и от руските военновъздушни сили.

"Хизбула", която проведе опустошителна война с Израел през 2006 г., изпрати хиляди свои бойци да подкрепят сирийските правителствени сили.

Повече от 310 хил. души бяха убити в сирийския конфликт, който започна през 2011 г., като повече от половината от населението напусна домовете си, а милиони от тях се превърнаха в бежанци.

"От морална гледна точка ние не можем да приемем подобно клане пред очите на целия свят, включително с използването на химически оръжия", изтъкнал Либерман.

Еврейската държава се стреми да ограничи участието си в конфликта, но извърши спорадични удари с военни самолети срещу "Хизбула" на територията на Сирия.

Израел удари с ракети до военна база край Дамаск

Израел удари с ракети до военна база край Дамаск

Няма жертви, само пожар

Няколко израелски ракети удариха близо до военновъздушната база "Мазех" край столицата Дамаск през миналата седмица без да предизвикат никакви жертви. Тази мишена беше символична, тъй като в тази база се намира седалището на страховитата военновъздушна разузнавателна служба, която се явява като основната опора на режима на Асад.