Най-малко 90 души загинаха, а десетки други са ранени при танковия щурм в сирийския град Хама срещу демонстранти, настояващи за оставката на президента Башар Асад.

Армията и силите за сигурност навлязоха тази сутрин в Хама и откриха огън по цивилните граждани, убити са 90 и още няколко са ранени", съобщи представителят на Сирийската организация за мониторинг на човешките права Рами Абдел Рахман.

Танковете атакуват града от четири страни. Стрелят на посоки, съобщават очевидци. По думите им барикадите на гражданите, издигнати в центъра на града, не са устояли на бронетехниката.

Опожарени са полицейски участъци, по всички улици горят автомобилни гуми. Силите на Башар Асад са въоръжени с тежки картечници и гранатомети. Снайперисти стрелят „на месо."

Според очевидци десетки въоръжени групи стрелят по мирните жители. Разрушени са всички барикади, издигнати от въстаниците. В Хама се чуват по четири артилерийски удара в минута.

Правителствените войски се насочиха към Хама още преди няколко седмици, като до този момент те не са щурмували централната част на града, ограничаваха се с арести на граждани в предградията, съобщава lenta.ru.

В същото време 50 души са убити и десетки други са ранени при нападението на силите за сигурност в източния град Деир Езор, трима са убити и десетки са ранени в Харак.

Междувременно стана ясно, че сирийските сили за сигурност са арестували шейх Науаф ал Башар, лидер на основното племе Бакара в размирната провинция Дейр ез Зор и важна фигура в кампанията срещу президента Башар Асад.

Агенти на тайната полиция са арестували Башир, който ръководи лоялното му племе с численост 1.2 милиона души в района Ейн Кирш на сирийската столица.

Британският външен министър Уилям Хейг призова сирийския президент Башар Асад да прекрати военната операция срещу протестиращите в град Хама, довела до човешки жертви. Той подчертава, че е „ужасен" от тези атаки в навечерието на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Хама е четвъртият по големина град в Сирия с население от 600 хиляди души. градът е един от основните действия на антиправителствените акции, участниците, в които настояват за оттеглянето на Башар Асад.

На 8 юли в Хама пристигнаха на посещение представители на САЩ и Франция. След официалната визита на тези посланици Дамаск обвини Вашингтон и Париж в намеса във вътрешнополитическите работи на страната, а поддръжници на Асад „щурмуваха" посолствата на тези страни в сирийската столица.

Антиправителствените демонстрации в Сирия започнаха в края на месец март. Властите предприемат жестоки действия за потушаването на народното недоволство. Според данните на сирийските правозащитни организации загинали до момента са около 1 700 души.