В интервю за Българската национална телевизия, руският опозиционер и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров предупреди, че руският президент Владимир Путин е решен да води войната в Украйна до последния патрон, последния долар и последния войник.

"Тази война е война на изтощение," каза Каспаров. Според него Путин смята, че има шансове за победа, тъй като е готов да пожертва всичко, а засега не виждаме подобна готовност от страна на Запада. Той предупреди, че Русия под управлението на Путин представлява "пълноценна фашистка диктатура," която избра външната агресия като начин да бъде легитимиран фюрерът й.

"Ясно, че Украйна ще се бори докрай, но тя има нужда от подкрепа и Путин смята, че тази подкрепа няма да е безкрайна. Не знам, накъде по-нататък може да се отиде, Русия днес представлява пълноценна фашистка диктатура, която е избрала външната агресия като последен начин да бъде легитимиран фюрерът ѝ."

"Путинският свят е светът на грубата сила, светът на Иван Грозни и Йосиф Сталин. И той последователно го създава - войната на Путин в Украйна не е просто решаване на въпроса за възстановяването на империята и откъсването на някакви части от Украйна - това се подразбира от само себе си. Това всъщност е война с реда, установен в света след 1945 година. На Путин той не му върши работа и той смята, че трябва да вземе реванш от него. И нещо повече - той смята, че в целия свят има не малко хора, които съчувстват на това, които имат положително отношение към такава една концепция, към света, в който управлява грубата сила, света, в който всички въпроси се решават от големите страни - САЩ, Китай, Русия. Това е свят като някаква постоянна Ялта - събират се тримата големи и решават нещата. Но дори в Ялта е имало някакви споразумения, а тук става въпрос за някакви мафиотски хватки, за нещо средновековно. Аз съм Закона, дори не аз съм над закона, а самият аз съм Закона. Искам така - и така го правя" обясни Каспаров.

Каспаров също така посочи, че исторически събития като пораженията във войни са водели до промени в Русия. Той спомена примери като първата Кримска война и Руско-японската война, които създали предпоставки за реформи и революции.

Каспаров: Управлението на Путин беше подготовка за възстановяване на СССР

Каспаров: Управлението на Путин беше подготовка за възстановяване на СССР

Трагедията в Украйна беше предвидима, аз предупреждавах за нея, твърди известният опозиционер

"Според мен шанс за освобождаването на Русия от путинския фашизъм дава единствено украинското знаме над Севастопол. Когато руският бюргер види украинското знаме над Севастопол, тогава ми се струва, че ще започне изтрезняването на обществото. Този имперски вирус може да се премахне единствено чрез силно разтърсване и то трябва да съвпадне с украинския триумф, с освобождаването на територията на Украйна и с краха на цялата имперска концепция на Путин," смята Каспаров

Относно отношенията на Русия с Китай, Каспаров предупреди, че Китай се готви да анексира големи части от руската територия и че съществуват тенденции за разделение на Русия.

"Всъщност Русия изобщо не се ориентира, нея я ориентират, защото отношенията с Китай не са от партньорско естество, Китай се готви да погълне голяма част от територията на Русия. Смятам, че Си Дзинпин предвижда пълзящото анексиране на значителни руски територии за много по-възможно от завземането на Тайван. Нали виждаме - на китайските карти Владивосток вече е преименуван в Хайшевин, там вече работи китайска митница. Китай вече открито публикува карти, които всъщност имат някаква историческа логика, карти от 19-и век, на които се вижда, че Русия се е възползвала от слабостта на Китайската империя и просто е откъснала значителни територии, не просто значителни територии (не се чува добре) - всичко от Владивосток до Байкал е било до 1860 г. китайско. И смятам, че Китай с голям интерес гледа към тези територии, още повече, че там вече живеят голям брой китайци, демографското положение там е катастрофално. То си беше лошо, а сега войната го влоши още повече, защото мобилизираните са от тези региони, а Китай икономически е много по-силен. Ще се повторя - отношенията с Китай не са партньорски. Бъдещето на Русия, ако тя изобщо има бъдеще, всяка бъдеща географска конфигурация на Русия, сигурен съм, ще се различава от сегашната. Смятам, че някои руски региони са напълно готови да поемат своето свободно плаване и че в това няма нищо страшно" заяви Каспаров

Бившият световен шампион по шахмат  призова за подкрепа на Украйна и подчерта, че страната има право да разпорежда с териториите си по начина, по който намира за необходимо.

"Като гражданин на Руската федерация нямам право да критикувам украинските власти, това е тяхна земя, тя трябва да се върне в Украйна и ако това е формулата на законно избрания украински президент, аз я подкрепям. Това за мен не е никакъв въпрос. Украйна има правото да се разпорежда на своите територии по начина, по който намери за необходимо. За мен е напълно очевидно, че формулата за мира трябва да включва не само връщането на всички територии, но и репарации, и търсене на отговорност от всички военни престъпници. Затова не смятам, че имам някакви противоречия с президента Зеленски. Всичко, което е от полза за Украйна, е правилно. За мен е морално невъзможно да правя някакви критични коментари за действията на украинските власти, именно затова, защото въпреки всичко аз, с моята биография, съм представител на страната агресор," каза в заключение Каспаров.

Путин: Одеса е руска, но и малко еврейска

Путин: Одеса е руска, но и малко еврейска

Европа забогатя заради евтиния руски нефт и газ

Припомняме, че Каспаров е известен критик на Кремъл. 

През май тази година правосъдното министерство на Руската федерация включи в списъка с физическите лица чуждестранни агенти Михаил Ходорковски и Гари Каспаров, по обвинение, че са се занимавали с политическа дейност, при това, финансирана от Украйна и САЩ.

През 2013 г. Каспаров напусна Русия.