Свързаната с Иран иракска въоръжена групировка "Катаиб Хизбула" обяви във вторник спирането на всички свои военни операции срещу американските войски в региона. Решението ѝ е взето с цел предотвратяване на проблеми за иракското правителство, съобщава "Ройтерс".

"Докато обявяваме спирането на военните операции и операциите по сигурността срещу окупационните сили - за да предотвратим неудобството на иракското правителство - ние ще продължим да защитаваме нашия народ в Газа по други начини", се казва в изявление на генералния секретар Абу Хюсеин ал-Хамидауи, публикувано в Telegram.

Припомняме, че трима американски войници бяха убити в неделя при нападение с дрон близо до границата между Йордания и Сирия. Според Пентагона нападението носи "почерка" на "Катаиб Хизбула", въпреки че все още не е направена окончателна оценка.

Говорител на Пентагона отказа да коментира изявлението на групата, добавяйки: "Действията говорят повече от думите".

САЩ обещаха да отговорят на атаката.

Групи, свързани с Иран, водят атаки срещу израелски и американски цели от Ливан, Йемен, Ирак и Сирия, откакто техният палестински съюзник "Хамас "и Израел влязоха във война на 7 октомври.

"Катаиб Хизбула" е най-мощната фракция в Ислямската съпротива в Ирак, обединяваща група от твърдолинейни шиитски въоръжени фракции, които са поели отговорност за повече от 150 атаки срещу американските сили в Ирак и Сирия от началото на войната в Газа.

САЩ отговориха със смъртоносни удари в Сирия и Ирак в цикъл от ескалиращо насилие, което според иракски официални лица заплашва да отмени напредъка към стабилизиране на страната след десетилетия на конфликт.

САЩ заплашиха с "всички необходими действия" в отговор на удара в Йордания

САЩ заплашиха с "всички необходими действия" в отговор на удара в Йордания

Американските войски са били атакувани над 150 пъти в Ирак, Сирия, Йордания

Решението на Катаиб Хизбула последва дни на интензивни усилия от страна на премиера на Ирак да предотврати нова ескалация след атаката в Йордания, каза неговият съветник по външните работи Фархад Алаадин.

"Премиерът Мохамед Шиа Ал-Судани работи усилено през последните няколко дни, ангажирайки се с всички заинтересовани страни в и извън Ирак", каза Алаадин в интервю.

"Всички страни трябва да подкрепят усилията на министър-председателя за предотвратяване на евентуална ескалация", добави той.

Основана след водената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г., Катаиб Хизбула е една от елитните иракски въоръжени фракции, най-близо до Иран.

Иран отрече да е замесен в атаките на иракски групи, заявявайки, че всички членове на иранската "Оста на съпротивата" планират и изпълняват операции сами.

Правителството на Ирак е подкрепено от партии и въоръжени групи, близки до Иран, макар и не пряко от твърдолинейните групи, които стрелят по американските сили, казват западни и иракски официални лица.

Иран отрича да стои зад атаката с дрон в Йордания

Иран отрича да стои зад атаката с дрон в Йордания

Обвинява за нея конфликта между американските сили и съпротивителните групи в региона

Багдад осъди атаките, като същевременно каза, че регионалната ескалация ще продължи, докато продължава войната в Газа.