Редица политически фигури от каталунското движение за независимост приветстваха решението на Комитета по правата на човека на ООН, според което Испания е нарушила политическите права на бившите ръководители на Каталуния, прекратявайки функциите им, преди те да бъдат съдени за опита им да я обявят за независима през 2017 г., съобщава в. "Насионал".

Бившият регионален премиер на Каталуния и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон определи становището като "още един шамар от ООН в лицето на испанската държава за нарушаването на политическите права".

Виновните не могат да дават уроци по демокрация и би трябвало да поемат отговорност, написа той в Туитър.

"Становището не просто доказва, че сме прави. То показва и че Испания не може да продължава с репресивните практики срещу движението за независимост", написа в Туитър и бившият вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас и заключи: "Единственият изход е амнистия за всички онези, срещу които отмъщават, няма извинения".

Според настоящия регионален премиер Пере Арагонес пък решението е показало "произвола на испанското правосъдие", което е нарушило правата както на Жункерас и тримата министри Раул Ромева, Жозеп Рул и Жорди Турул, така и на всички каталунци, които искат да видят родината си независима.

Двете основни сепаратистки партии в региона - Републиканската лява партия на Каталуния и "Заедно за Каталуния" смятат, че становището на ООН "засилва международното осъждане на Испания за тежките репресии срещу каталунската независимост".

Те са категорични, че Испания трябва да прекрати "репресивните си политики" и да даде правото на самоопределение на каталунския народ.

Сепаратистките партии настояват страната да бъде съдена, защото испанската съдебна система продължава да бъде силно политизирана въпреки многото международни призиви за реформа.

ООН: Испания е нарушила правата на каталунските сепаратисти

ООН: Испания е нарушила правата на каталунските сепаратисти

С решението да им забрани да изпълняват обществени задължения